Explore Amorgos the big blue island
Amorgos, Blogging, Travel

Visit Amorgos: The island of big blue!

Η Αμοργός είναι το Νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Τοποθετείται Νοτιοανατολικά της νήσου Νάξου και εκτείνεται σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων του Πειραιά. Η έκταση της είναι 116,96 τετραγ. χιλιόμετρα με μήκος ακτών 112 χιλιόμετρα. Είναι μακρόστενο νησί με έδαφος, ως επί το πλείστον, ιδιαίτερα ορεινό.  Στο βορειοανατολικό της  άκρο βρίσκεται και η ψηλότερη κορυφή του (Κρίκελος, 822 μέτρα), ενώ δεν λείπουν και οι πεδινές – καλλιεργήσιμες εκτάσεις της. Αυτές βρίσκονται βορειοδυτικά του νησιού και κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα της. Πρωτεύουσα της είναι η Χώρα της Αμοργού αμφιθεατρικά και γραφικά χτισμένη στην κορυφογραμμή του νησιού. Διαθέτει δύο λιμάνια, το φυσικό των Καταπόλων και εκείνο της Αιγιάλης όπου εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες του νησιού κατά τη θερινή περίοδο.

Αμοργός απέραντο γαλάζιο

Το φυτό αμοργίς, ήταν είδος λιναριού από το οποίο κατασκευάζονταν οι «άλικοι χιτώνες» της Αμοργού. Το φυτό αποτέλεσε και το όνομα της Αμοργού!

Την Aμοργό είναι πιθανόν να την ακούσετε να αναφέρεται επίσης με τις (αρχαίες) ονομασίες Yπερία, Πατάγη ή Πλατάγη, Παγκάλη, Ψυχία και Kαρκησία. Τότε είχε τρείς πόλεις την Αρκεσίνη (Καστρί), τη Μινώα (στη θέση Μουντουλιά) και την Αιγιάλη (θέση Βίγλα – Θολάρια). Τα ιστορικά ευρήματα ανάγουν την πρώτη κατοίκηση στην Αμοργό στην 5η χιλιετία π. Χ., ενώ τα ίχνη του Κυκλαδικού και Mυκηναϊκού πολιτισμού κάνουν την εμφάνισή τους και στο νησί. Οι επιδρομές Σαρακηνών πειρατών αναγκάζουν τους κατοίκους του νησιού να οχυρωθούν θέλοντας να προστατευθούν, δημιουργώντας τα γνωστά κάστρα με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι δεν ήταν ορατά από θαλάσσης.

Η άφιξη της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας εκ Παλαιστίνης, χρονολογείται την εποχή της Εικονομαχίας. Το 1088 η Ιερά Μονή ανακαινίζεται από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό.

Ακολουθεί η Ενετοκρατία με πληθώρα αρχιτεκτονικών λείψανων της εποχής όπως ο πύργος του Γαβρά, ενώ οι πλακόστρωτες λόζες κάνουν αισθητή τη παρουσία τους σε κεντρικά σημεία των χωριών. Επί Τουρκοκρατίας, το νησί σημειώνει άνθηση οικονομικά και εκκλησιαστική. Το έτος 1822 το νησί γίνεται έδρα Επαρχείου του υπό σύσταση ελληνικού κράτους. Το 1829 με δαπάνες της Μονής της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας ανεγείρεται ένα από τα πρώτα ελληνικά σχολεία. Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται ανάπτυξη του τουρισμού, όχι όμως σε βάρος της παράδοσης, των εθίμων και του κυκλαδίτικου Αμοργιανού τοπίου.

Ο καταγεγραμμένος πληθυσμός ανέρχεται σε 1973 κάτοικους ( βάσει επίσημων στοιχείων κατά την απογραφή του έτους 2011).

Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη ναυτιλία, την αλιεία, τη σπογγαλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ στο νησί παράγονται ντόπια Αμοργιανά προϊόντα όπως τυριά, φάβα, μαύρο ζυμωτό ψωμί, παστέλι και φυσικά η γνωστή ανά τον κόσμο ψημένη ρακή! Αξίζει να δοκιμάσετε τις Αμοργιανές σπεσιαλιτέ κατά τη παραμονή σας στο νησί, γνωρίζοντας αυθεντικές αναλλοίωτες παραδοσιακές γεύσεις στο πέρασμα του χρόνου! Οι κάτοικοι θα σας κερδίσουν πριν ακόμη…πατήσετε το πόδι σας στο νησί, με το χαμόγελο και το χαιρετισμό τους, που είναι διάχυτος στις εξορμήσεις σας απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί! Το παραδοσιακό κυκλαδίτικο τοπίο με τα ασβεστωμένα σοκάκια είναι διάχυτο στο νησί τόσο στα λιμάνια του νησιού, Κατάπολα και Αιγιάλη, όσο και στην ενδοχώρα του, Χώρα, και Κάτω Μεριά.

Από το νησί του Απέραντου Γαλάζιου δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα πανηγύρια και οι μαντινάδες όλα συνδυασμένα με κέφι και γνήσια Αμοργιανή ρακή!

Το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας αποτελέι άγρυπνο φρουρό της Αμοργού κρεμάμενο στους βράχους με τη θάλασσα από κάτω να σας αποζημιώνει σε σχετική επίσκεψή σας, ενώ οι βουτιές στις παραλίες του νησιού παραμένουν ξεχωριστή εμπειρία! Οι λάτρεις της πεζοπορίας δε θα απογοητευθούνε, εφόσον υπάρχουν οκτώ (8) χαρτογαφημένα μονοπάτια που θα καλύψουν κάθε γούστο (για αρχάριους και προχωρημένους).

Κλείστε το εισιτήριό σας και γνωρίστε από κοντά το νησί του…Απέραντου Γαλαζιου!

Welcome!

Καλώς Ήλθατε στην Αμοργό! Εδώ δε θα σας ανακαλύψει κανείς!

Comments

comments

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.