Menu

Authentic Big Blue 2017: Μάγεψε το «Απέραντο γαλάζιο»

authentic big blue 2017 amorgos completed

To πρώτο Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης «Authentic Big Blue 2017» ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Αμοργό. Οι κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι δύτες που πήραν μέρος στους αγώνες και οι επισκέπτες που βρέθηκαν για μια ολόκληρη εβδομάδα στο νησί των Κυκλάδων (18-24 Σεπτεμβρίου), δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το επίπεδο της διοργάνωσης και μαγεμένοι από το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού.

Authentic Big Blue 2017 Amorgos completed

authentic big blue 2017 amorgos completed_2

37 αθλητές από δέκα χώρες καταδύθηκαν με μία ανάσα στα νερά της Αγίας Άννας, κάτω από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, εκεί που το 1987 πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας-σταθμός για την ελεύθερη κατάδυση, «Απέραντο Γαλάζιο».

authentic big blue 2017 amorgos completed_3

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με σημαντικές επιδόσεις από τους πρωταθλητές ελεύθερης κατάδυσης που έλαβαν μέρος: η Nataliia Zharkova από την Ουκρανία κέρδισε και στις τρεις κατηγορίες στις γυναίκες (CWT σταθερά βάρη με πέδιλα, CNF σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα και FIM ελεύθερη βύθιση), ενώ στους άνδρες ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ιταλού Homar Leuci και του Ισπανού Miguel Lozano ήταν τόσο μεγάλος που «αναγκάστηκαν» να μοιραστούν την πρώτη θέση στην overall κατηγορία. Και οι δύο σπουδαίοι αθλητές καταδύθηκαν στα εκατό μέτρα, ο Leuci στα σταθερά βάρη με πέδιλα (CWT) και ο Lozano στην ελεύθερη βύθιση (FIM).

authentic big blue 2017 amorgos completed_4

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, σημειώθηκαν και πολλά εθνικά ρεκόρ. Ο Γιάννης Κοθωνίδης σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα (CNF) με επίδοση 66 μέτρα. Δύο εθνικά ρεκόρ πέτυχε η Κύπρια Μαρία Σίττη,με επίδοση 48 μέτρα στα σταθερά βάρη με πέδιλα (CWT)και 45 μέτρα στην ελεύθερη βύθιση (FIM). Ο Τούρκος Mehmet Arikok καταδύθηκε στα 72 μέτρα στην ελεύθερη βύθιση (FIM) και στα 53 μέτρα στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα (CNF). Η συμπατριώτισσά του Fatma Uruk κατέρριψε τρεις φορές το εθνικό ρεκόρ στην ελεύθερη βύθιση (FIM), με βουτιές στα 40, 45 και 50 μέτρα. Στο αγώνισμα (επίδειξης) της στατικής άπνοιας που πραγματοποιείται σε πισίνα, η πρώτη θέση είχε ελληνικό χρώμα με τον Άρη Ιωαννίδη να κρατά την αναπνοή του για 6 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.

authentic big blue 2017 amorgos completed_5

Το Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης «AuthenticBigBlue 2017» αποτέλεσε σημαντική διαφήμιση όχι μόνο για την Αμοργό αλλά και για ολόκληρη τη χώρα ενώ έθεσε τις βάσεις για να γίνει θεσμός και να καταστήσει το νησί των Κυκλάδων επίκεντρο τόσο του αθλήματος όσο και του καταδυτικού τουρισμού.

authentic big blue 2017 amorgos completed_6

Συνάντηση από τα…παλιά

Η ταινία – σύμβολο για την ελεύθερη κατάδυση, «Απέραντο Γαλάζιο» συνδέθηκε με την διοργάνωση με «κινηματογραφικό» τρόπο. Ο Jean – Marc Barr που υποδύθηκε τον σπουδαίο δύτη Jacques Mayol και ο Gregory Forstner που έπαιξε τον Enzo Maiorca σε νεαρή ηλικία συναντήθηκαν και πάλι στην Αμοργό ύστερα από 30 χρόνια και θυμήθηκαν την περίοδο των γυρισμάτων.

authentic big blue 2017 amorgos completed_10

authentic big blue 2017 amorgos completed_7

authentic big blue 2017 amorgos completed_8

Η τελετή λήξης της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και είχε νησιώτικο παλμό, αφού μετά τις βραβεύσεις των νικητών, έγινε αναπαράσταση του περίφημου πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής (με το παραδοσιακό πατατάτο) που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στην Αμοργό. Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του «Authentic Big Blue 2017», Βιβή Δρακά ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της AIDA Hellas ενώ ανακοίνωσε και την ημερομηνία της επόμενης διοργάνωσης:

Ραντεβού στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 για το 2ο Authentic BigBlue.

authentic big blue 2017 amorgos completed_11

authentic big blue 2017 amorgos completed_12

authentic big blue 2017 amorgos completed_13

authentic big blue 2017 amorgos completed_14

authentic big blue 2017 amorgos completed_15

authentic big blue 2017 amorgos completed_16

authentic big blue 2017 amorgos completed_17

authentic big blue 2017 amorgos completed_18

authentic big blue 2017 amorgos completed_19

authentic big blue 2017 amorgos completed_chora

authentic big blue 2017 amorgos completed_chora loza plateia

authentic big blue 2017 amorgos completed_overall rankings

authentic big blue 2017 amorgos completed_cnfoverall

authentic big blue 2017 amorgos completed_cwtoverall

authentic big blue 2017 amorgos completed_fimoverall

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα της πρώτης ημέρας καταδύσεων στην Αμοργό (18/09/2017):

και στιγμιότυπα από τις καταδύσεις στην Αγία Άννα:

Ακολουθήστε το Authenticbigblue στα επίσημα social media channels:

Διαβάστε επίσης:

  • Τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γκρέγκορι Φόρστνερ, που ενσάρκωσε τον Ένζο Μολινάρι, τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του θρυλικού δύτη, Ένζο Μαϊόρκα, στο sportstories.
  • Τις δηλώσεις των ξένων αθλητών που συμμετείχαν στο πρώτο Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης.
  • Την άφιξη των πρωταθλητών Lozano, Berger και Zharkova στην Αμοργό.
  • Τις επιδόσεις των συμμετεχόντων στο πρώτο αγωνιστικό τριήμερο.
  • Πληροφορίες για το event και το promo video εδώ. 

authentic big blue 2017 amorgos completed_forstner

Οι καταδύσεις ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο καθώς τη τελευταία ημέρα και στη τελευταία βουτιά δύτη, έκαναν την εμφάνισή τους τέσσερα δελφίνια. Η συγκίνηση όπως είναι εύλογο ήταν μεγάλη!

Συγχαρητήρια σε όλους όσους έδωσαν σάρκα και οστά στη διοργάνωση από την ομάδα του Authentic Big Blue, στους συμμετέχοντες αθλητές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στο Δήμο Αμοργού που στάθηκε άξιος αρωγός στη προσπάθεια αυτή! Ευχόμαστε και ευελπιστούμε στο μέλλον ακόμη περισσότερες συμμετοχές, ρεκόρ και θεσμική καθιέρωση του Authentic Big Blue, σε ετήσια βάση! 

Photos:
Υποβρύχιες: Αλέξανδρος Χάδιαρης
Υποβρύχια πλάνα: Zemonk Kosho
Γενικές & featured image: Πέτρος Χυτήρης

Comments

comments