Menu

Ρακή και Ρακόμελο Αμοργού

Raki psimemi amorgos

  • Αμοργιανή Ψημένη Ρακή

Το σήμα κατατεθέν του νησιού (όπου θα σας κεράσουν στην επίσκεψή σας στη Μονή Χοζοβιώτισσας) δεν είναι άλλο από την ψημένη ρακή. Πρόκειται για το ποτό που συνοδεύει κάθε γιορτή, γάμο, χορό και χαρά σε όλο το νησί! Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στο νησί στης 26 Ιουλίου, θα τη καταναλώσετε στη γιορτή της ψημένης που διοργανώνεται ετήσια στο λιμάνι των Καταπόλων.  Αν και η συνταγή της φαντάζει απλή, εντούτοις καθένας όπου τη παρασκευάζει με μεράκι, τη κάνει αισθητά διαφορετική και είναι χαρακτηριστικό ότι ο επισκέπτης μπορεί να «μπερδευτεί» στη γεύση και το άρωμα που θα του αφήσει όταν τη καταναλώσει! Η διαφορά έγκειται κυρίως στη δοσολογία μίγματος – μυστικό για το καθένα – μελιού (ή και ζάχαρης), κανέλας και γαρυφάλλου ή γλυκάνισου κατά τη παρασκευή της.

Η ιστορία της έχει χνάρια χρόνια πριν και γυναικείες ρίζες, όταν οι Αμοργιανές προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή του νησιού, αντί να πίνουν τη δυνατή ρακή που έπιναν οι άντρες. Έτσι έφτιαξαν μια ρακή-λικέρ και σε αυτή  πρόσθεσαν μέλι και ποικίλα αρωματικά βότανα καθώς επίσης και μπαχαρικά. Πήρε την ονοματοδοσία “ψημένη” κυρίως επειδή η καραμέλα του μελιού ψήνεται αργά. Έτσι προστέθηκαν σε μια άλλη έκδοσή της βότανα και μπαχαρικά, δίνοντάς της τη μορφή που τη συναντάμε σήμερα στο νησί! Μπορείτε να συνοδέψετε τη παρουσία της κατά τη διάρκεια του γεύματος είτε κατά τη χώνεψη. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

  • Ρακόμελο

 Το ρακόμελο καταναλώνεται ζεστό (βράζεται σε μπρίκι του καφέ) την ώρα που θα το ζητήσετε.

Comments

comments