Πεζοπορία και μονοπάτια Αμοργού

Τα μονοπάτια της Αμοργού αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του φυσικού τοπίου που ενώνει τους πανύψηλους ορεινούς όγκους με τη θάλασσα! Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τους θησαυρούς της Αμοργιανής υπαίθρου με τοπία σαγηνευτικά που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη και αποτελούν την "ψυχή" της Αμοργού! 

Τα παλαιότερα χρόνια, τα μονοπάτια ήταν ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα των ντόπιων στα χωριά της Αμοργού. Αν θελήσετε να «περπατήσετε» ακόμη και μερικά εξ’ αυτών, θα γίνετε μάρτυρας των τοπίων φυσικού κάλλους, με τη συνεχή εναλλαγή τοπίου να διαδέχεται αρμονικά τα βουνά, με το απέραντο γαλάζιο!

Κατά διαστήματα, τα αρώματα φυτών και βοτάνων της φύσης θα δώσουν το παρόν, δημιουργώντας σας μια ξεχωριστή περιπατική εμπειρία! “Περπατώντας” το νησί θα ανακαλύψετε τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του,ενώ αρχαίες ακροπόλεις, μνημεία της πρωτοκυκλαδικής περιόδου και μικρές εκκλησίες, θα σας κρατήσουν παρέα, προσκαλώντας σας να τα εξερευνήσετε!

Hiking on Amorgos

Η Αμοργός διαθέτει οκτώ (8) χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα οποία παρουσιάζουμε παρακάτω: 

Διαδρομή 1 – Παλιά Στράτα

Δύσκολη
20 χλμ
4 ώρες
Παπούτσια, Νερό, Ά βοήθ

Αφετηρία: Σημείο “Καλογερικός” στη Χώρα.

Χώρα – Μονή Χοζοβιώτισσας – Κάψαλα – Ασφοντυλίτης – Αιγιάλη.

Η μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή – μονοπάτι της Αμοργού! Διασχίζει σαν ραχοκοκαλιά το νησί, περνώντας σε ύψος 350-400 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και καλύπτει απόσταση ίση με το 50% περίπου του συνολικού μήκους του νησιού. Η “παλιά στράτα” όπως συνηθίζεται να λέγεται, υπήρξε αρκετά χρόνια πριν τη διάνοιξη των ασφαλτοστρωμένων δρόμων, η παραδοσιακή “οδός επικοινωνίας” και διακίνησης εμπορευμάτων από τη Χώρα της Αμοργού στην Αιγιάλη και αντίστροφα, με διέλευση από το Μοναστήρι.

Μετά από 2 ώρες πεζοπορίας και έχοντας περάσει τα “Κάψαλα”, θα φτάσετε στον Ασφοντυλίτη, έναν εγκαταλελειμμένο αγροτικό οικισμό και κατόπιν στην Όξω Μεριά, ενώ έπειτα θα συναντήσετε τον Άνω Ποταμό όπου το μονοπάτι είναι κατηφορικό και έχει τελικό προορισμό τον Όρμο της Αιγιάλης!

Διαδρομή 2 – Φωτοδότης

Εύκολη
5 χλμ
1 ώρα
Παπούτσια, Νερό

Αφετηρία: Δρόμος πίσω από τη Χώρα, “Βορεινά”. 

Χώρα – Κατάπολα (λιμάνι).

Βλέποντας τη σχετική σήμανση προς Κατάπολα, αφήνετε τον αυτοκινητόδρομο για την αρχή του μονοπατιού. Θα περάσετε μέσα από τις “Μηλιές” και την “Αγία Ειρήνη”. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι ιδιαίτερα εύκολη ενώ στη συνέχεια κατά τη κατάβασή σας θα συναντήσετε μια παλιά άνυδρη πηγή και μια βελανιδιά όπου χαρίζει τις ζεστές ημέρες, ανάσα δροσιάς! Από το σημείο αυτό το μονοπάτι γίνεται ελαφρώς θαμνώδες και μικραίνει αρκετά– χωρίς όμως να αποτελέσει πρόβλημα για τον περιπατητή. 

Μετά από 40 περίπου λεπτά κατάβασης και έχοντας περάσει τη περιοχή “Φονιάς” και τις “Μηλιές” θα φτάσετε στο παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης και μετέπειτα στο λιμάνι.

Έτσι, θα έχετε ολοκληρώσει την κατάβαση στο μονοπάτι 2 που ενώνει την Χώρα Αμοργού με τα Κατάπολα!

hiking amorgos path chora-katapola 2
hiking amorgos path 2 chora-katapola

Διαδρομή 3 – Ιτώνια

Μέτρια
13 χλμ
3,5 ώρες
Παπούτσια, Νερό

Αφετηρία: Σημείο βόρεια του χωριού “Αρκεσίνη”. 

Βρούτση – Κατάπολα. 

Το νότιο τμήμα της Αμοργού συνδέει την Κάτω Μεριά με τα Κατάπολα. Η διαδρομή αποτελεί ευκαιρία να αγναντέψετε τις Ανατολικές Κυκλάδες και τη Νάξο σε μια φανταστική διαδρομή με ιστορία σχεδόν 4.000 ετών!

Το μονοπάτι – διαδρομή της Αμοργού 3, “ενώνει” τις δύο αρχαίες πόλεις, Μινώα και Αρκεσίνη! Ο δρόμος έχει την (άσπρη και κόκκινη) σήμανση 3 μέχρι το χωριό Βρούτση, ενώ στη συνέχεια μέχρι τα Κατάπολα, η σήμανση δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής εκτός ελαχίστων ταμπελών που οδηγούν σε χωριό ή παρεκκλήσι που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας.

Η πεζοπορία μέσα στη φύση θα σας αποκαλύψει μικρές εκκλησίες (ξωκλήσια), αρχαίες ακροπόλεις (Αρκεσίνη), ερείπια του Πύργου της Αγίας Τριάδας, το Καστρί, καθώς και κάποιες παραλίες (Άγ. Σαράντα, Φοινικιές). Λίγο πριν τα Κατάπολα, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Μινώας.

Διαδρομή 4 – Μελανία

Εύκολη
9 χλμ
2,5 ώρες
Παπούτσια, Νερό

Αφετηρία: Όρμος – Παραλία Αιγιάλης. 

Όρμος – Λαγκάδα – Θολάρια.

Απολαύστε το φυσικό τοπίο της Αιγιάλης με ενδιάμεσες στάσεις στα χωριά Θολάρια και Λαγκάδα, στη διαδρομή 4.

Κατά μήκος της ξεχωριστής αυτής διαδρομής θα βρεθείτε ανάμεσα στους ορεινούς όγκους (βουνά) της περιοχής της Αιγιάλης και θα γνωρίσετε υπέροχες κοιλάδες, το περίφημο φαράγγι του Αρακλού, την εκκλησία της Παναγιάς Επαναχωριανής καθώς και τον ξεχωριστό οικισμό, Στρούμπος.

Η “εμπειρία” της πεζοπορίας σας ολοκληρώνεται ιδανικά με συντροφιά τις μυρωδιές του φασκόμηλου, της ρίγανης και άλλων φυτών που βρίσκονται σε αφθονία στην ύπαιθρο! 

Στη περιοχή των Θολαρίων ξεχωρίζει ιδιαίτερα τα ερείπια της ακρόπολης της Αρχαίας Αιγιάλης με την ονομασία Βίγλα και η εκκλησία των “Αγίων Αναργύρων” στην είσοδο του χωριού.

Διαδρομή 5 – ΠΑΝ

Δύσκολη
14 χλμ
4 ώρες
Παπούτσια, Νερό, Ά βοήθ

Αφετηρία: Χωριό Λαγκάδα Αιγιάλης – πλατεία “Λόζα”.

Λαγκάδα – Επαναχωριανή – Θεολόγος – Σταυρός – Μεταλλείο.

Η περιήγηση για το μικρό παρεκκλήσι του Σταυρού πάνω στο ψηλότερο βουνό της Αμοργού τον Κρίκελο, είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Στη διαδρομή 5 θα ανηφορίσετε από το ορεινό χωριό της Λαγκάδας και πάνω από το μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου, σε μία κοιλάδα βαθιά στα βόρεια και ανατολικά του νησιού!

Θα ακολουθήσετε τα “χνάρια” των “βουνίσιων” Αμοργιανών κατοίκων που εργάζονταν σκληρά στο παλαιό ορυχείο βωξίτη της περιοχής! 

“Το μεταλλείο” με λειτουργία έως το 1943 τοποθετείται στα 700 μέτρα κάτω από το παρεκκλήσι του Σταυρού! Οι καταγραφές μιλάνε για 150 εργάτες να εργάζονταν σε αυτό.

Από το 1976 μέχρι και το 1981 το σημείο απέκτησε καινούργια ζωή και πραγματοποιήθηκαν νέες δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Σήμερα όμως το ορυχείο είναι εγκαταλελειμμένο, ενώ η κατάβαση από το εξωκλήσι του Σταυρού χρειάζεται πολύ προσοχή!

Η διαδρομή 5 ολοκληρώνεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού, στο όρος Κρίκελος. Η θέα, εφόσον αποφασίσετε να φτάσετε ως εδώ, θα σας αποζημιώσει πλήρως καθώς αφενός θα αγναντέψετε όλη την νότια κορυφογραμμή της Αμοργού και αφετέρου θα δείτε το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας να απλώνεται μπροστά σας! Σας προτείνουμε να περπατήσετε τη διαδρομή κάποια ημέρα με καλές καιρικές συνθήκες, απουσία αέρα. 

Η περιοχή περιλαμβάνεται πλέον στο δίκτυο Natura 2000. 

Η είσοδος στις παλιές εγκαταστάσεις του ορυχείου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και συνιστάται να μην το επιχειρήσετε εφόσον είστε μόνος σας.

hiking amorgos path 5 lagada-stavros-metalleio

Διαδρομή 6 – Βαλσαμίτης

Εύκολη
5 χλμ
2 ώρες
Παπούτσια, Νερό

Αφετηρία: Κατάπολα.

Κατάπολα – Αγ. Γεώργιος Βαλσαμίτης – Αγ. Μαρίνα – Μινώα. 

Η συγκεκριμενη διαδρομή είναι σχετικά εύκολη για τον περιπατητή, με σημείο αναφοράς τον Αγ. Γεώργιο Βαλσαμίτη, την Αγ. Μαρίνα και τον λόφο της Αρχαίας Μινώας στα Κατάπολα. 

Διαδρομή 7 – Μύλοι Λαγκάδας

Εύκολη
5 χλμ
50 λεπτά
Παπούτσια, Νερό

Αφετηρία: Λαγκάδα, Αιγιάλη, Στάση ΚΤΕΛ.

Πάνω από το ορεινό χωριό της Λαγκάδας, ψηλά στην κορυφογραμμή, βρίσκονται οι παλιοί ανεμόμυλοι.

Ο τελευταίος χρησιμοποιήθηκε έως το 1974 για την άλεση δημητριακών. Σήμερα είναι ερειπωμένοι και, μέσα στη βαθιά τους απομόνωση, ξαγρυπνούν πάνω από τον όρμο της Αιγιάλης και τα χωριά της. Η θέα των χωριών της Αιγιάλης από ψηλά κόβει την ανάσα! Ο δρόμος είναι αρκετά ανηφορικός, απότομος και πετρώδης, ενώ χρειάζεται προσοχή καθότι αρκετά συχνά φυσάει δυνατός αέρας.

Διαδρομή 8 – Ευαγγελίστρια

Εύκολη
5 χλμ
1 ώρα
Νερό

Αφετηρία: Οικισμός Ξυλοκερατίδι, έναντι Καταπόλων.

Ξυλοκερατίδι – Νερά – Περιστεριά

Η εύκολη αυτή διαδρομή είναι κυκλική και περνάει από το Νεκροταφείο των Καταπόλων με κατεύθυνση τα «Νερά». ‘Επειτα θα συνεχίσετε, συναντώντας τη «Βίγλα» στα δεξιά σας και θα φτάσετε έως τον βυζαντινό ναό της Ευαγγελίστριας. Το σημείο επιλέγεται έως σήμερα από τους κτηνοτρόφους.

Θαυμάστε και απαθανατίστε το φυσικό τοπίο και ταυτόχρονα την εκπληκτική θέα προς το λιμάνι και τη θάλασσα! 

el