interview aegean herbs botana fyta amorgos
Amorgos, Interview

Συνέντευξη με τον δημιουργό της Aegean Herbs στην Αμοργό!

Ο κος Αλέξανδρος Καλουτάς είναι δημιουργός του Aegean Herbs. Πιο συγκεκριμένα,μιας μικρής μονάδας καλλιέργειας αρωματικών ​και φαρμακευτικών φυτών στο νησί της Αμοργού, με έδρα τη Λαγκάδα στην Αιγιάλη, Αμοργού.

Τα προϊόντα του εκτείνονται σε ένα εύρος θεραπευτικών βοτάνων, αρωματικών φυτών και τσαγιού της αυθεντικής Αμοργιανής γης!

Συνέντευξη με τον δημιουργό της Aegean Herbs στην Αμοργό!

– Πότε ξεκίνησε η δραστηριοποίηση της Aegean Herbs στην Αμοργό; Η ιδέα προϋπήρχε πολύ καιρό πριν την υλοποίησή της; Πότε πήρατε τη μεγάλη απόφαση;

Αποφασίσαμε με το κορίτσι μου να μετακομίσουμε στο νησί το 2011 και το κάναμε το 2012. Η απόφαση της μετεγκατάστασης, γέννησε και την ιδέα της Aegean Herbs.

– Είστε γέννημα-θρέμμα Αμοργιανός;

Ούτε γέννημα ούτε θρέμμα. Είμαι Αθηναίος και μάλιστα του κέντρου, Εξαρχειώτης. Γνώρισα την Αμοργό 19 – 20 χρονών και ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Απ’ ότι φαίνεται και αμοιβαίος. Μάλλον από τότε είχα πάρει την απόφαση να μείνω στο νησί, απλώς μου πήρε σχεδόν 30 χρόνια για να το συνειδητοποιήσω…

– Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

Πρακτικά από δύο, εμένα και την γυναίκα μου που οργανώνει το δίκτυο πωλήσεων και ασχολείται με τα social media (στα οποία είμαι αγράμματος). Δίνω μερικά ημερομίσθια σε εργάτες για συγκεκριμένες εργασίες και αρκετές φορές με έχουν βοηθήσει εθελοντικά φίλοι, κυρίως στη φύτευση, αλλά έξω απ’ αυτό δεν έχουμε την βοήθεια που θα θέλαμε.

Η επεξεργασία μετά την ξήρανση έχουμε επιλέξει να γίνεται μόνο με το χέρι, αυτό είναι και το πιο χρονοβόρο κομμάτι της δουλειάς και δύσκολα βρίσκω έκτακτο προσωπικό. Με την ευκαιρία, αν κάποιος από τους αναγνώστες σας ενδιαφέρεται να εργαστεί σε αυτή τη διαδικασία, ας επικοινωνήσει μαζί μας.

Ελπίζω να το επιτρέψουν οι συνθήκες και η Aegean Herbs να δημιουργήσει κάποιες μόνιμες θέσεις εργασίας.

– Πόσα είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών παράγονται στη μονάδα σας; (Αναφέρετε ορισμένα επιγραμματικά).

Για την ώρα έχουμε μια γκάμα από 12-14 είδη, που όμως εμπλουτίζονται διαρκώς. Τα καμάρια μας είναι η αργανιά, η άγρια ρίγανη της Αμοργού, ένα μοναδικό είδος με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και το φασκόμηλο, το οποίο ένα εργαστήριο που το ανέλυσε για λογαριασμό μιας εταιρείας καλλυντικών, μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί, αφού βρήκαν υπερδιπλάσια περιεκτικότητα σε τανίνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια από όσα άλλα φασκόμηλα είχαν αναλύσει.

Το υπέρικο, το δενδρολίβανο, η αψιθιά, η λυγαριά είναι εξαιρετικά. Λόγω του μικροκλίματος του νησιού, τα αυτοφυή φυτά αναπτύσσουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα βότανα της Αμοργού μοναδικά.

interview aegean herbs botana fyta amorgos

– Από ποια σημεία της Αμοργού προέρχονται;

Κυρίως από τον Κρίκελο, αλλά και έξω από τον Ποταμό (η καλύτερη ρίγανη), από τον Γυαλινά στα Κατάπολα και από τον κάμπο της Αιγιάλης.

– Περιγράψτε μας συνοπτικά τη διαδικασία που ακολουθείτε από τη συγκομιδή, μέχρι το τελικό προϊόν που διαθέτετε στην αγορά.

Πρώτα απ’ όλα, η συγκομιδή γίνεται συγκεκριμένες μέρες το μήνα, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο και δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα.Γίνεται με το χέρι, προκειμένου να βλέπω το κάθε φυτό ξεχωριστά, να του αφήνω βλαστούς και άνθη που θα εξασφαλίσουν την ομαλή του συνέχεια. Αντιμετωπίζω το κάθε φυτό ξεχωριστά, προσπαθώντας να καταλάβω τις ανάγκες του και -μην γελάσετε- τις διαθέσεις του. Εκείνη την ώρα γίνεται και το μεγαλύτερο μέρος της διαλογής.

Όσο γίνεται συντομότερα, μεταφέρεται στον χώρο ξήρανσης όπου ολοκληρώνεται η διαλογή και το προϊόν απλώνεται σε σκοτεινό χώρο με φυσικό αερισμό για όσες μέρες χρειαστεί.

Κατόπιν, πάλι με το χέρι, γίνεται το ξεφύλλισμα, μάδημα, τεμαχισμός, ότι χρειάζεται το κάθε είδος. Ακολουθούν οι αναμείξεις όπου χρειάζεται και η συσκευασία. Με ένα μέρος της συγκομιδής, πειραματιζόμαστε σε προϊόντα παράγωγα των βοτάνων όπως σιρόπια, αιθέρια έλαια, bitters, βάμματα, που ελπίζω γρήγορα να βρίσκονται στην αγορά.

– Χρησιμοποιείτε είδη φυτοφαρμάκων ή και λιπασμάτων στη καλλιέργειά σας; Θεωρείτε ότι επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγική διαδικασία και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση από τον άνθρωπο;

Ούτε για αστείο, μόνο ελάχιστη κοπριά στη φύτευση. Ελεγχόμαστε από διεθνή φορέα πιστοποίησης, οπότε υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Η φυσική καλλιέργεια, όμως, έχει σαν στόχο να παράξει ένα προϊόν ακριβώς με τα χαρακτηριστικά που θα ανέπτυσσε στη φύση, έτσι, οποιαδήποτε βοηθήματα και “δυναμωτικά” είναι κόντρα σε αυτή τη φιλοσοφία. Όσο για φυτοφάρμακα που λέτε δεν χρειάζονται, για τον απλό λόγο ότι τα φυτά μας είναι ενδημικά του νησιού, άρα απόλυτα προσαρμοσμένα στο Αμοργιανό μικροκλίμα και υπάρχουν αρμονικά στη φύση του τόπου. Ο μόνος τους εχθρός είναι… τα κατσίκια.

Αυτή η πρακτική παράγει σαφώς λιγότερο προϊόν, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι ασύγκριτα. Τα ωφέλιμα για εμάς στοιχεία που αναπτύσσονται στα φυτά, ακόμα και την απλή ντοματούλα, είναι ο δικός τους τρόπος να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Αν με τεχνητές μεθόδους, ακόμα και βιολογικές, βοηθάμε την ανάπτυξή τους, τα κάνουμε “τεμπέλικα” και τα εμποδίζουμε να εξελίξουν όσο μπορούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

– Τα αρωματικά βότανα έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό; Μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα;

Να πούμε αρχικά ότι όλα τα αρωματικά φυτά δεν είναι και φαρμακευτικά. Επίσης, πολλά από τα φαρμακευτικά δεν είναι αρωματικά. Κάποια είναι τελείως άοσμα και μερικά έχουν απαίσια μυρωδιά και γεύση.

Η παρατήρηση χιλιάδων ετών αλλά και η σύγχρονη έρευνα έχουν δείξει την ευεργετική δράση των βοτάνων και την υποστηρικτική τους επίδραση στον οργανισμό. Τον βοηθάνε να αναπτύξει αντισώματα και ενισχύουν τη φυσική του ικανότητα να αυτοθεραπεύεται. Από την αρχαιότητα, οι Κινέζοι, οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν σκευάσματα από φυτά και μύκητες, παρασκευάζοντας στην ουσία τα πρώτα αντιβιοτικά.

Παρ’ όλα αυτά, είμαστε αχάριστοι και αφελείς αν πούμε ότι τα βότανα μπορούν να υποκαταστήσουν τα φάρμακα. Τα σύγχρονα φάρμακα προκύπτουν σαν συνέχεια των σκευασμάτων που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν οι θεραπευτές. Η τεχνολογία μαζί με την διάδοση της πληροφορίας τα βοήθησαν να εξελιχθούν, όπως το αυτοκίνητο προκύπτει από την εξέλιξη της χειράμαξας. Σήμερα, το φάρμακο παρασκευάζεται στο εργαστήριο, ασφαλέστερα και πιο ελεγχόμενα και ο ερευνητής έχει στη διάθεσή του τα αποτελέσματα όλων των άλλων ερευνών που έχουν γίνει για την συγκεκριμένη δραστική ουσία.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας, από την αρχαιότητα ως την αρχή του 20ού αιώνα, δηλαδή για περίπου 25 αιώνες, ήταν ανάμεσα στα 35 και τα 40 χρόνια. Από την δεκαετία του ’20,έρχεται η εφεύρεση των εμβολίων της διφθερίτιδας, φυματίωσης, τέτανου, κοκκύτη κ.ά. αλλά και της πενικιλίνης και αυτό το προσδόκιμο εκτινάσσεται κατά 20 χρόνια σε μόλις μία δεκαετία και κατά 20 χρόνια ακόμα ως τις μέρες μας. Αυτό το θαύμα οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στην επιστημονική πρόοδο και αν γίνονται κερδοσκοπικά παιχνίδια με φάρμακα από ασυνείδητους πολιτικούς και πολυεθνικές, αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει την εξέλιξη της φαρμακολογίας.

Η κατάχρηση και η άσκοπη χρήση φαρμάκων καταστρέφουν το ανοσοποιητικό, αλλά και η υπερδοσολογία βοτάνων και φυσικών σκευασμάτων, επιβαρύνει τον οργανισμό. Το φάρμακο και το φαρμάκι προέρχονται από την ίδια ρίζα. Όπως γνωρίζετε, ένα πολύ μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών σκευασμάτων παράγονται από ουσίες που απομονώνονται από βότανα, φυτά και μύκητες, είτε σαν δραστική ουσία είτε σαν έκδοχα.

interview aegean herbs botana fyta amorgos

Τα βότανα, λειτουργούν κυρίως μακροπρόθεσμα, προληπτικά και ενισχυτικά. Βοηθούν στην θωράκιση και την αυτοθεραπεία του οργανισμού, αν τα βάλουμε στη ζωή μας σαν μια υγιεινή συνήθεια.

Το μυστικό της καλής υγείας δεν είναι καθόλου μυστικό, είναι σωστή και αρκετή τροφή, περπάτημα, χαρούμενες και θετικές σκέψεις, όχι προσκόλληση στην ύλη και πολλή αγάπη.

– Σε ποια εδέσματα της καθημερινής μας διατροφής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα σας;

Παντού. Εκτός από ωμά σε σαλάτες και dressings, για να αρωματίζουμε ελαιόλαδο και φυσικό θαλασσινό αλάτι (μην τρώτε αλάτι επεξεργασμένο, ραφιναρισμένο η ορυκτό), σε αφεψήματα και ροφήματα, στη μαγειρική (δοκιμάστε μακαρονάδα με αμοργιανό φασκόμηλο και ξινομυζήθρα). Αρωματικά και συντηρητικά σε μαρμελάδες, σάλτσες και γλυκά κουταλιού. Τα βοτανικά σιρόπια που θα κυκλοφορήσουμε σε λίγο, χρησιμοποιούνται σκέτα η σε γλυκά και πειραματιζόμαστε με bitters για cocktails.

Μπορούμε να παρασκευάσουμε λάδια για μασάζ και κηραλοιφές, ακόμα και εντομοαπωθητικά. Το ωραίο είναι ότι τα ευεργετικά συστατικά του βοτάνου το ακολουθούν σε όλες αυτές τις μορφές του. Ρίξτε τα υπολείμματα του ροφήματος σας στη γλάστρα, δυναμώνει τα φυτά σας και τα προστατεύει από μυκητιάσεις.

– Έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τη βιολογική και τη φυσική καλλιέργεια;

Η απόσταση δυστυχώς δεν βοηθάει. Έχω παρακολουθήσει μόνο μικρά σεμινάρια του Παναγιώτη Μανίκη που είναι ο σύγχρονος γκουρού της φυσικής καλλιέργειας. Ευτυχώς υπάρχει αρκετά μεγάλη βιβλιογραφία και πολλά forum στο διαδίκτυο και η ενημέρωση είναι σχετικά εύκολη και συνεχής.

interview aegean herbs botana fyta amorgos

– Απευθύνεστε στην Ελληνική αγορά ή και στο εξωτερικό; Συνεργάζεστε με επιχειρήσεις; Ποια είναι η ανταπόκριση από τη μέχρι τώρα δραστηριοποίηση σας;

Αρχίσαμε να διαθέτουμε τα βότανά μας σε μορφή υπερχονδρικής, αλλά από φέτος το καλοκαίρι αποφασίσαμε να τα προωθούμε μαζί με τα όποια παράγωγά τους κάτω από το δικό μας label. Αν και το χρονικό διάστημα είναι σύντομο, η ανταπόκριση είναι πολύ θετική, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από ένα μικρό κομμάτι της διεθνούς αγοράς. Έτσι κι αλλιώς, η παραγωγή μας είναι ποσοτικά περιορισμένη και έτσι θα παραμείνει.

– Ποιες είναι οι βλέψεις σας για το προσεχές μέλλον;

Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα ήθελα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο παραγωγών απ’ όλο το Αιγαίο που ίσως να επεκταθεί και πέρα από τα βότανα. Ο βοτανικός πλούτος αυτού του βιότοπου είναι μοναδικός και δεν έχει ούτε ένα ελάχιστο ποσοστό από την αναγνώριση που του αξίζει. Ακόμα και κάποιοι που ξεκινούν μικροπαραγωγικές μονάδες σε νησιά, αγοράζουν από φυτώρια αντί να αναπαραγάγουν τις ντόπιες ποικιλίες και η επίδραση της αντικατάστασης ενός τοπικού είδους από ένα ξενόφερτο έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες στα οικοσυστήματα και φτωχαίνει την φυτοποιοκοιλότητα.

– Που μπορούν να σας βρουν όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα προϊόντα σας; (Δραστηριοποιείστε σε φυσικό κατάστημα σε κάποιο σημείο της Ελλάδας);

Δικό μας κατάστημα δεν έχουμε και δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε. Αν μας αναζητήσετε στο διαδίκτυο, μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα μας από e.shops. Συνεργάτες λιανικής πώλησης ακόμα είναι λίγοι και επιλεγμένοι, και ζητάμε συνεργασία με καταστήματα που θα εκτιμήσουν την ποιότητα και την φιλοσοφία μας.

– Συμμετείχατε στη πετυχημένη καμπάνια της AegeanAirlines, filepsetous,gr. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας.

Είμαστε πολύ περήφανοι που το ξεχωριστό μας φασκόμηλο, επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλα προϊόντα για να ενταχθεί σ’ αυτή την δράση της Aegean Airlines. Ήταν, νομίζω, το μοναδικό προϊόν από τις Κυκλάδες που συμμετείχε στο φετινό “φίλεψέ τους”.

interview aegean herbs botana fyta amorgos

– Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ευχόμαστε μια δημιουργική χρονιά!

Ευχαριστώ, καλή χρονιά σ’ εσάς και στους αναγνώστες σας.

interview aegean herbs botana fyta amorgos

– Βρείτε την Aegean Herbs:

  • Facebook
  • Website 
  • 22850-73265, 6972 052 885
  • aegeanherbs@gmail.com
  • Location: Λαγκάδα, Αιγιάλη – Αμοργός

– Αγοράστε τα προιόντα της:

etsyavasfarmitgreatchoice.

 

Comments

comments

About the author

Related Posts