kathara deytera koulouma nisteia
Blogging

Καθαρά Δευτέρα, Κούλουμα και νηστεία

Επίσημα από σήμερα 19 Φλεβάρη 2018 – Καθαρά Δευτέρα – αρχίζει η Σαρακοστή. Ας δούμε τι συμβολίζει, πόσο διαρκεί και τι επιβάλλεται να ακολουθείται όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες εφόσον επίσημα ξεκίνησε η περίοδος της νηστείας! 

(αναδημοσίευση από coolweb.gr).

Καθαρά Δευτέρα, Κούλουμα και νηστεία

Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η Καθαρά Δευτέρα είναι πάντοτε κινητή εορτή και εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα (φέτος είναι 1η Μαη), δηλαδή 48 μέρες πριν από αυτό και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί καλούμαστε να αφήσουμε πίσω μας όλες τις αμαρτωλές συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, (δηλαδή των μη νηστίσιμων, φαγητών), καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας.

Συγκεκριμένα η προ-προηγούμενη Κυριακή, “της Απόκρεω”, είναι σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η τελευταία ημέρα που τρώμε κρέας.

Εκτός, όμως, από χριστιανική σημασία της, η Καθαρά Δευτέρα είναι για πολλούς το τέλος της Αποκριάς, καθώς εκείνη την μέρα πέφτει η αυλαία για τις αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ωςΚούλουμα“. Πολλοί Δήμοι μάλιστα διοργανώνουν εκδηλώσεις με συναυλίες ή άλλα δρώμενα και προσφέρουν δωρεάν διάφορα σαρακοστιανά. Ωστόσο, αν και η λέξη Κούλουμα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η προέλευση της δεν είναι ξεκάθαρη.
Σύμφωνα με μια άποψη ο όρος είναι αθηναϊκός και προέρχεται από τους στύλους (κολώνες) του Ολυμπίου Διός, για τους οποίους οι αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την λατινική λέξη columna.

Αν και όπως είπαμε την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή (ή Τεσσαρακοστή) και η μεγάλη νηστεία του Πάσχα, το μενού της ημέρας κάθε άλλο παρά φτωχό είναι.

Πρώτη και καλύτερη η λαγάνα, η οποία είναι ένα είδος άζυμου ψωμιού που φτιάχνεται χωρίς χωρίς προζύμι ή μαγιά. Μάλιστα έχει χαρακτηριστικό πλατύ σχήμα για να ψήνεται εύκολα.

Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας υπάρχει φυσικά ο αγαπημένος (και υγιεινότατος) σουσαμένιος Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, λαχανικά κάθε λογής και τουρσιά (πίκλες) όλων των ειδών.

Οι μερακλήδες συνήθως το ρίχνουν στα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές κλπ), αλλά και τα όστρακα (μύδια, στρείδια κλπ), ενώ οι πιο παραδοσιακοί προτιμούν το εθνικό μας φαγητό, δηλαδή μια νοστιμότατη φασολάδα.

Όπως και να γιορτάσει κανείς την Καθαρά Δευτέρα, ότι κι αν επιλέξει να βάλει στο τραπέζι του, η ημέρα απαιτεί (αν το επιτρέπει και ο καιρός φυσικά) το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού!

Εκτός από ένα πολύ ωραίο έθιμο, καθώς γεμίζουν οι ουρανοί με φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα σχέδια, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεμουδιάσουμε λίγο από την καθιστική ζωή που κάνουμε οι περισσότεροι και να χαρούμε λίγο την φύση και την εξοχή.

Τέλος, για εκείνους νηστεύουν μέχρι το Πάσχα ισχύουν τα εξής: 

  • Κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί δεν καταναλώνονται.
  • 25η Μαρτίου και Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. 
  • Σάββατα και Κυριακές επιτρέπονται λάδι και κρασί, (εκτός του Μεγάλου Σαββάτου). 

Καλή Σαρακοστή!

featured image via mama365.gr

post updated 18/2/2018. 

Comments

comments

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.