Menu

Παστέλι

Παστέλι

pasteli amorgos

Το παραδοσιακό παστέλι είναι κομμάτι της Αμοργιανής παράδοσης εδώ και πολλά χρόνια. Μοιράζεται σε γάμους, βαφτίσια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ως κύριο συστατικό του είναι το καθαρισμένο σουσάμι το οποίο πασπαλίζει και το Αμοργιανό ξεροτήγανο. Η ετήσια γιορτή του παστελιού έχει καθιερωθεί και λαμβάνει χώρα στη κεντρική πλατεία της Χώρας, τη Λόζα συνήθως το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπου μπορείτε να το δοκιμάσετε παρέα με Αμοργιανό ρακόμελο. Εκτός του σουσαμιού, περιέχει μαζί και φύλλα λεμονιάς που γίνονται «πιατάκι» στο σερβίρισμα, του δίνουν την ιδιαίτερη γεύση του και τρώγονται μαζί με το παστέλι. Στην αρχή ρίχνεται στο λάδι το σουσάμι, για το πρώτο καβούρδισμα. Έπειτα προστίθεται ζάχαρη, νερό και μέλι και το μίγμα ανακατεύεται μέχρι να πήξει. Η διαδικασία απαιτεί αρκετό ανακάτεμα, και στη συνέχεια άπλωμα σε μεγάλες ειδικές τάβλες, όπου σε αυτές στρώνονται τα προαναφερθέντα φύλλα λεμονιάς. Τέλος,  για να πάρει την ωραία και ευπαρουσίαστη επίπεδη μορφή και να μοιραστεί σε καλεσμένους ή/και το κοινό,το  χτυπάνε με ξύλο. Ακολουθεί το χάραγμα σε ευθείες γραμμές, το κόψιμο σε σχήμα ρόμβου και το σερβίρισμα με τα λεμονόφυλλα που αναφέρθηκε παραπάνω.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολουθεί Αμοργιανός παραδοσιακός χορός που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

pasteli choros amorgos

Video link εδώ: https://vimeo.com/10667430

Comments

comments