Το παραδοσιακό παστέλι Αμοργού μοιράζεται σε γάμους, βαφτίσια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Τα κύρια συστατικά του είναι το μέλι και το καθαρισμένο σουσάμι το οποίο πασπαλίζει και το Αμοργιανό ξεροτήγανο.
Το παστέλι προσφέρεται σε σχήμα τετραγώνου και έχει βάρος περί τα 100gr.
Γιορτή παστελιού Αμοργός
Η ετήσια γιορτή του παστελιού στην Αμοργό έχει καθιερωθεί και λαμβάνει χώρα στη κεντρική πλατεία της Χώρας της Αμοργού, τη Λόζα συνήθως την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην γιορτή που διοργανώνεται από το «Πολιτιστικό Σύλλογο Σημωνίδη» γύρω στις 20:30 το βράδυ.
Παστέλι Αμοργού συνταγή – υλικά
Το γνήσιο, αυθεντικό παστέλι αποτελείται από τα εξής συστατικά (σουσάμι & μέλι σε αναλογία 1 προς 1):
- Σουσάμι (καθαρισμένο),
- Ζάχαρη (προαιρετικά),
- Μέλι,
- Λεμονόφυλλα
Η ανάδευση των παραπάνω κρατάει αρκετή ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει. Στην συνέχεια ακολουθεί το άπλωμα σε μεγάλες ειδικές τάβλες και το χτύπημα με ξύλο ώστε να πάρει την ευπαρουσίαστη επίπεδη μορφή του και να μοιραστεί σε καλεσμένους ή στο κοινό.
Ακολουθεί το χάραγμα σε ευθείες γραμμές, το κόψιμο σε σχήμα ρόμβου και στο τέλος το σερβίρισμα με τα λεμονόφυλλα, που υπάρχουν στις τάβλες, δίνοντας αντικολλητικό χαρακτήρα τόσο στη δημιουργία όσο και την ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση του!
Καλό θα ήταν πριν το άδειασμα του μείγματος στο τραπέζι, να το περάσουμε με ένα σφουγγαράκι εμποτισμένο με κόκκινο κρασί.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολουθεί Αμοργιανός παραδοσιακός χορός που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
featured image: Σύνδεσμος Αμοργίνων