Menu

Γεμιστό Αμοργιανό κατσίκι με δενδρολίβανο της Λαμπρής!

stuffed goat amorgos

Το παραδοσιακό έδεσμα της Αμοργού δεν είναι άλλο από το γεμιστό κατσικάκι με δενδρολίβανο. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Λαμπρής και σερβίρεται απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού.

Το κατσικάκι ή αλλιώς «ριφάκι» ψήνεται στο (ξυλό)φουρνο (τα παλαιότερα χρόνια) σε ταψιά και έχει τη δική του ιεροτελεστία γεύσης που το κάνει μοναδικό ικανοποιώντας τον ουρανίσκο και του πιο απαιτητικού, με τη παραδοσιακή ακαταμάχητη γεύση και μυρωδιά του.

Η προετοιμασία λαμβάνει χώρα από το Μεγ. Σάββατο, ενώ παλιότερα το έδεσμα ψηνόταν μέσα σε πήλινες λεκάνες (που ονόμαζαν λακανίδι). Το ψητό κρέας γεμίζεται με ρύζι και διάφορα μυρωδικά μεταξύ των οποίων και το δενδρολίβανο που αφήνει ένα άκρως ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα, τοποθετούμενο γύρω από το ψητό και εντός του ταψιού.

stuffed goat amorgos 2

Για τη προετοιμασία και το ιδιαίτερα εύγεστο αποτέλεσμα χρησιμοποιούνται τα εξής υλικά:

Για τη γέμιση: Ρύζι βρασμένο, τσιγάρισμα (με ελαιόλαδο) των κρεμμυδιών φρέσκων και ξερών, μαζί με τα συκωτάκια, έντερα και τα εντόσθια. Έπειτα το μίγμα ανακατεύεται και προστίθεται αλατοπίπερο. Στη συνέχεια το ρίφι ράβεται μπρος – πίσω, εφόσον τοποθετηθεί πρώτα η πλούσια γέμιση.

stuffed goat amorgos 5

stuffed goat amorgos 3

Τέλος, το δενδρολίβανο τοποθετείται έξω από το ψητό και μέσα στο ταψί, ενώ ρίχνεται και λεμονάκι με το οποίο αλείφεται το ψητό εξωτερικώς.

stuffed goat amorgos 4

Το αποτέλεσμα είναι άκρως γευστικό και ορισμένοι τρώνε (εαν έχουν περισσέψει μερίδες), ακόμη και για λίγες ημέρες μετά!

Συνταγή για να…γλείφετε τα δαχτυλά σας!

Και του χρόνου να είστε όλοι καλά!

photos by M.Theol.Photography.

Comments

comments