amorgos trail kirikos interview main
Events, Interview

Ο Αντώνης Κυρίκος μιλάει για τη συμμετοχή του 3ο Amorgos Trail Challenge – Συνέντευξη

Το Amorgos Trail Challenge έδωσε για 3η συνεχόμενη φορά εκκίνηση στην Αμοργό με αφετηρία το απέραντο γαλάζιο βουνό και θάλασσας του Αιγαίου!

Ο Αντώνης Κυρίκος μίλησε στο Go-Amorgos και μας μεταφέρετε το κλίμα καθώς και τα συναισθήματά του από το αγωνιστικό διήμερο του 3ου κατά σειρά Amorgos Trail Challenge, στην Αμοργό, τον περασμένο Μάϊο!

Κύριε Κυρίκο ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχατε στο Amorgos trail Challenge στην Αμοργό; Πείτε μας τις εντυπώσεις σας και ποιες διαφορές εντοπίσατε σε σχέση με τη πρώτη σας συμμετοχή στη διοργάνωση;

Απ.: Ήταν η δεύτερη φορά αλλά ήμουν παρών και στην πρώτη διοργάνωση. Είχε συμπέσει με το Authentic Big Blue και από τότε είχα βάλει σκοπό να τρέξω στα μονοπάτια της πανέμορφης Αμοργού. Το Amorgos Trail Challenge είναι μια διοργάνωση που δεν την τρέχεις, αλλά την ζεις. Είναι φτιαγμένη με μεράκι. Η ομάδα της «Παλαιάς Στράτας» και ο Δήμος Αμοργού έχουν φροντίσει όταν τελειώνει η διοργάνωση, να ανυπομονούμε για την επόμενη χρονιά.

Μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας και τις εικόνες που αποκομίσατε το αγωνιστικό διήμερο.

Απ.: Αγαπώ τόσο πολύ την Αμοργό, που νιώθω Αμοργιανός. Ως εκ τούτου το συναίσθημα είναι ένα…ΜΑΓΕΙΑ! To Amorgos Trail Challenge είναι ο λόγος και η Αμοργός ο τόπος. Να τρέξεις στα μονοπάτια της, να κολυμπήσεις στα νερά της, να καταδυθείς στο βαθύ μπλε της, να γευτείς την γαστρονομία της, να χαμογελάσεις με τους ανθρώπους της.

amorgos trail kirikos interview spike

Αγωνιστικά είναι αξεπέραστο συναίσθημα το spike. Από την συγκέντρωση στο λιμανάκι του Αγ. Παύλου, από τη μετάβαση με το καΐκι στη Νικουριά, από την προσπάθεια να φτάσεις στην κορυφή και φυσικά η βουτιά στον τερματισμό! Στιγμές που σου μένουν ανεξίτηλες, είναι τα χρώματα του νησιού σε όλες τις διαδρομές, η χαρά των παιδιών στο τρέξιμο τους στη Χώρα και η μοναδική γιορτή απονομής. Είναι ένας αγώνας που γεννά φιλίες!

Τρέξατε και στις δύο διαδρομές; Ποια είχε για εσάς το μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας;

Απ.: Έχω τρέξει μόνο τη μικρή διαδρομή. Φέτος ήταν πιο δύσκολη γιατί είχε εκκίνηση από την Αιγιάλη και η ανηφόρα ήταν επίπονη!!! Αλλά όταν μπαίνεις μέσα στην Λαγκάδα ξεχνάς την κούραση, αντικρίζοντας το χαμόγελο των ανθρώπων, νιώθοντας την ασφάλεια των εθελοντών, ακούγοντας τα ενθαρρυντικά λόγια των ντόπιων. Όταν φτάνεις στα μονοπάτια και αντικρίζεις τον Όρμο, τη Νικουριά, τον Ποταμό, νιώθεις πως τρέχεις μέσα σε ένα έργο τέχνης.

amorgos trail kirikos interview lagada
amorgos trail kirikos interview lagada 2

Στα Θολάρια κουρασμένος, με μια ψημένη στην «Καλή καρδιά», ένα σταυρό στους Αγίους Αναργύρους και με το «πάμε γερά» των Αμοργιανών, πετάς στα σκαλοπάτια. Ο τερματισμός στην αμμουδιά της Αιγιάλης είναι μοναδική ικανοποίηση! Σας αποκαλύπτω πως έχω τάξει το 2020 να κάνω τη μεγάλη διαδρομή από το Μοναστήρι!

amorgos trail kirikos interview aegiali
amorgos trail kirikos interview aegiali 2

Η εκκίνηση της μεγάλης διαδρομής των 19χλμ δόθηκε στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής Χοζοβιώτισσας και οι καμπάνες χτυπούσαν συνοδεύοντας τους δρομείς στο ταξίδι της συμμετοχής στην Αμοργό! Πως αισθανθήκατε εκείνη τη στιγμή;

Απ.: Δέος! Το Μοναστήρι, το τοπίο, η θέα είναι μια ομορφιά έξω από τα γήινα επίπεδα. Νιώθεις πως είσαι μέσα στην αγκαλιά μιας ξεχωριστής ενέργειας. Η εκκίνηση και η διαδρομή μπροστά από το Ιερά Μονή είναι το μεγαλύτερο ντοπάρισμα για τους αθλητές. Είναι λόγος  για να τρέξεις!!! Θεωρώ πως είναι η πιο ευλογημένη και θεαματική εκκίνηση.

amorgos trail monastery

Θα παροτρύνατε φίλους και γνωστούς σας να συμμετάσχουν στην επόμενη διοργάνωση;

Απ.: Τους παροτρύνω, τους ζαλίζω και ευτυχώς τους πείθω!!!Αν ένας δρομέας δεν έχει τρέξει στο Amorgos Trail Challenge κάτι λείπει από τις διαδρομές του! Δεν είναι απλά ένας αγώνας, είναι ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, εικόνες και χρώματα που θα ριζώσουν μέσα του!!!

Φέτος πραγματοποιήθηκε ξανά και το LozaKids race με συμμετοχή των μικρών παιδιών της Αμοργού! Θεωρείτε σημαντική την ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό;

Απ.: Υπάρχει μεγαλύτερη ψυχική ανάταση από το χαμόγελο ενός παιδιού; Ο αθλητισμός σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και γεννά δυνατές φιλίες. Πρέπει καθημερινά να δίνουμε στα παιδιά διέξοδο προς τον αθλητισμό. Το LozaKids race είναι ένα «μπουκέτο παιδικά χαμογέλα» που σε γεμίζει αισιοδοξία!

amorgos trail loza kids race medal

Περιγράψτε την Αμοργό με τρεις λέξεις!

Απ.: Γεύση, Μπλε, Έρωτας ?

Πόσες φορές έχετε επισκεφθεί το νησί; Τι σας αρέσει περισσότερο;

Διψήφιος ο αριθμός των επισκέψεων και εύχομαι να είναι τόσες και άλλες τόσες στο μέλλον. Είναι ακόμα πολλές κρυμμένες γωνιές που δεν έχω ανακαλύψει!!! Κάθε φορά που φεύγω, αφήνω εκκρεμότητες για να επιστρέψω!!! Λατρεύω να βλέπω το ξημέρωμα στο νησί και να ταξιδεύω στη Κάτω Μεριά. Εκεί πιστεύω είναι το μέλλον του νησιού!

Πιστεύετε ότι η Αμοργός έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των διοργανώσεων στην Ελλάδα; Μη ξεχνάμε και τους αγώνες ελεύθερης κατάδυσης που λαμβάνουν χώρα κάθε Σεπτέμβρη στο νησί!

Απ.: Η Αμοργός έχει κάνει μια δυναμική είσοδο στον αθλητικό τουρισμό αλλά έχει ακόμη πολλές δυνατότητες ποιοτικής ανάπτυξης με ιδέες ξεχωριστές και καινοτόμες διοργανώσεις. Το Authentic Big Blue έδωσε την ώθηση. Μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία, που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ονόματα της ελεύθερης κατάδυσης στον κόσμο και αναδεικνύει το απέραντο γαλάζιο. Η Αμοργός είναι «ιδανικός στίβος» για μεγάλα αθλητικά γεγονότα!

amorgos trail kirikos interview aegiali 3

Πόσες ώρες προπονείστε ημερησίως ή σε εβδομαδιαία βάση;

Απ.: Όχι τόσες όσες θα ήθελα!!! Προσπαθώ να κάνω 3 κολυμβητικές και 3 δρομικές ορεινές προπονήσεις την εβδομάδα!

Συμμετέχετε και σε άλλες δρομικές διοργανώσεις στην Ελλάδα;

Απ.: Ως δημοσιογράφος και ως αθλητής έχω βρεθεί σε πολλά multisports events. Είναι ο ιδανικότερος τρόπος να ζήσεις τη χαρά της συμμετοχής στον αθλητισμό, να γνωρίσεις όμορφους τόπους και να κάνεις δυνατές φιλίες!!!

Πως κρίνετε το μέλλον τέτοιων αθλητικών διοργανώσεων για τη χώρα μας;  

Απ.: Λαμπρό αρκεί να το σχεδιάζουν επαγγελματίες και να το στηρίζουν οι τοπικές κοινωνίες!!!!

Ο Αντώνης Κυρίκος είναι δημοσιογράφος, συνεργάτης του αθλητικού site runnfun.gr.
Ο ίδιος δηλώνει:Τρέχω, κολυμπάω, τρώω, ταξιδεύω και πάντα γυρίζω στην Αμοργό!

Comments

comments

About the author

Related Posts