Αμοργός

Η Αμοργός είναι το Νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται Νοτιοανατολικά της νήσου Νάξου σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Η έκταση της ανέρχεται στα 117 τετραγωνικά  χιλιόμετρα με μήκος ακτών τα 112 χιλιόμετρα. Είναι ένα μακρόστενο νησί με έδαφος, ως επί το πλείστον, ορεινό.  Στο βορειοανατολικό της άκρο βρίσκεται και η ψηλότερη κορυφή του (Κρίκελος, 822 μέτρα), ενώ δεν λείπουν και οι πεδινές – καλλιεργήσιμες εκτάσεις βορειοδυτικά του νησιού και κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα.

Πρωτεύουσα της είναι η Χώρα της Αμοργού αμφιθεατρικά και γραφικά χτισμένη στην κορυφογραμμή του νησιού. Διαθέτει δύο λιμάνια, το φυσικό των Καταπόλων και εκείνο της Αιγιάλης όπου εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες του νησιού κατά τις θερινες μετακινήσεις στις διακοπές τους.

Αμοργός ονομασία – ιστορία

Το φυτό αμοργίς, ήταν είδος λιναριού από το οποίο κατασκευάζονταν οι «άλικοι χιτώνες» της Αμοργού. Το φυτό αποτέλεσε και το σημερινό όνομα της Αμοργού!

Την Aμοργό επίσης θα την ακούσετε να αναφέρεται με τις αρχαίες ονομασίες Yπερία, Πατάγη ή Πλατάγη, Παγκάλη, Ψυχία και Kαρκησία. Παλαιότερα είχε τρείς πόλεις την Αρκεσίνη (Καστρί), τη Μινώα (στη θέση Μουντουλιά στα Κατάπολα) και την Αιγιάλη (θέση Βίγλα – Θολάρια). Τα ιστορικά ευρήματα ανάγουν την πρώτη κατοίκηση στην Αμοργό στην 5η χιλιετία π. Χ., ενώ τα ίχνη του Κυκλαδικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού κάνουν την εμφάνισή τους και στο νησί. Οι επιδρομές Σαρακηνών πειρατών αναγκάζουν τους κατοίκους του νησιού να οχυρωθούν θέλοντας να προστατευθούν, δημιουργώντας τα γνωστά κάστρα (όπως εκείνο στη Χώρα) με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι δεν ήταν ορατά από θαλάσσης.

Η άφιξη της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας εκ Παλαιστίνης, χρονολογείται την εποχή της Εικονομαχίας. Το 1088 η Ιερά Μονή ανακαινίζεται από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό.

Ακολουθεί η Ενετοκρατία με πληθώρα αρχιτεκτονικών λείψανων της εποχής όπως ο πύργος του Γαβρά, ενώ οι πλακόστρωτες λόζες κάνουν αισθητή τη παρουσία τους σε κεντρικά σημεία των χωριών. Επί Τουρκοκρατίας, το νησί σημειώνει άνθηση οικονομικά και εκκλησιαστική. Το έτος 1822 το νησί γίνεται έδρα Επαρχείου του υπό σύσταση ελληνικού κράτους. Το 1829 με δαπάνες της Μονής Χοζοβιώτισσας ανεγείρεται ένα από τα πρώτα ελληνικά σχολεία.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται ανάπτυξη του τουρισμού, όχι όμως σε βάρος της παράδοσης, των εθίμων και του κυκλαδίτικου Αμοργιανού τοπίου.

Πληθυσμός

Ο καταγεγραμμένος πληθυσμός ανέρχεται σε 1973 κάτοικους βάσει επίσημων στοιχείων κατά την απογραφή του έτους 2011.

Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη ναυτιλία, την αλιεία, τη σπογγαλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ στο νησί παράγονται ντόπια Αμοργιανά προϊόντα όπως τυριά, φάβα, μαύρο ζυμωτό ψωμί, παστέλι και φυσικά η γνωστή ανά τον κόσμο παραδοσιακή ψημένη ρακή! Αξίζει να δοκιμάσετε τις Αμοργιανές σπεσιαλιτέ κατά τη παραμονή σας στο νησί, γνωρίζοντας αυθεντικές, αναλλοίωτες παραδοσιακές γεύσεις στο πέρασμα του χρόνου!

Οι κάτοικοι θα σας κερδίσουν πριν πατήσετε το πόδι σας στο νησί, με το χαμόγελο και το χαιρετισμό τους, που είναι διάχυτος σε κάθε εξόρμησή σας! Το παραδοσιακό κυκλαδίτικο τοπίο με τα ασβεστωμένα σοκάκια είναι διάχυτο στο νησί τόσο στα λιμάνια του νησιού, Κατάπολα και Αιγιάλη, όσο και στην ενδοχώρα του, Χώρα, και Κάτω Μεριά.

Αμοργός Πανηγύρια – εκδηλώσεις

Από το νησί του Απέραντου Γαλάζιου δεν απουσιάζουν τα πανηγύρια με τις μαντινάδες συνδυασμένες με κέφι και γνήσια ψημένη ρακή!

  • 25/07: Παραμονή Αγ. Παρασκευής στην Κάτω Μεριά. Σερβίρεται κατσίκι πατατάτο σε μερίδες πήλινων (κοκκινιστό αιγοπρόβειο κρέας που συνδυαζεται και με ντόπιο μοσχαράκι). Γλέντι με βιολιά και πολύ χορό!
  • 26/07: Γιορτή ψημένης Ρακής. Λιμάνι Καταπόλων.
  • 06/08: Πανηγύρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (του Χριστού) Λόζα, Χώρα Αμοργός.
  • 14-15/08: Πανηγύρι της Παναγίας της Επανωχωριανής στη Λαγκάδα Αιγιάλης.
  • Πρώτη Κυριακή μετά τις 15/08: Γιορτή Παστελιού Λόζα, Χώρα Αμοργός.
  • 05/09: Γιορτή Ξεροτήγανου. Λιμάνι Αιγιάλης.
  • 14/09: Πανηγύρι του Σταυρού, όπου προσφέρεται φαγητό.
  • 21/11: Τα Εισόδια της Θεοτόκου, γιορτή Ιεράς Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας.

Παραλίες Αμοργού

Οι βουτιές στις παραλίες του νησιού παραμένουν ξεχωριστή εμπειρία συνδυάζοντας κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά, κατάλληλες για όλα τα γούστα! Αμμώδεις, επίπεδες, βραχώδεις ή με βοτσαλάκι, σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε. Επιλογές και για παραλίες γυμνιστών, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα! Δείτε τον χρήσιμο οδηγό παραλιών Αμοργού και ετοιμαστείτε για απανωτά μακροβούτια!

Μονοπάτια και Πεζοπορία

Οι λάτρεις της πεζοπορίας δε θα απογοητευθούνε, εφόσον υπάρχουν οκτώ (8) χαρτογραφημένα μονοπάτια που θα καλύψουν κάθε γούστο τόσο για αρχάριους όσο και προχωρημένους.

Μην περιμένετε άλλο! Κλείστε τώρα το εισιτήριο σας και γνωρίστε από κοντά το νησί!

Welcome! Καλώς Ήλθατε στην Αμοργό! Εδώ δε θα σας ανακαλύψει κανείς!