art exhibition amorgos chamakou main
Amorgos, Interview

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Αμοργό!

Η Έκθεση ζωγραφικής «Από έρωτα» της κ. Ιωάννα Χαμάκου φιλοξενείται από την αρχή της φετινής καλοκαιρινής περιόδου στην Αμοργό. Το go-amorgos συναντήθηκε με την Ιωάννα και μίλησε μαζί της για τη ζωγραφική και το έργο της με θέμα την αγαπημένη Αμοργό!

– Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των έργων σας με θέμα την Αμοργό;

Η ομορφιά  και οι άνθρωποι του νησιού σε συνδυασμό με τα συναισθήματα που γενναέι η ενέργεια του. Αυτή η ήρεμη απλότητα που σε αγγίζει χωρίς να επιδεικνύεται. Για μένα η Αμοργός είναι «γη από θάλασσα», όταν τη περπατώ νιώθω την ίδια μαγεία που ασκεί πάνω μου η θάλασσα.

-Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;

Η ζωγραφική είναι ένα σύμπλεγμα όπου τα χρώματα και τα εργαλεία οδηγούνται από τη ματιά σου παίρνοντας κομμάτια της ψυχής σου και αποτυπώνουν στον καμβά όλη την έμπνευση και δημιουργικότητα που θες να εκτονώσεις. Είναι μια τέχνη που μπορεί να απεικονίσει ,να πληροφορήσει , να καταγράψει, να καταγγείλει, να διαμαρτυρηθεί, να προβληματίσει, να ανασύρει συναισθήματα να σε ταξιδέψει, με μυριάδες διαφορετικές τεχνικές αναλόγως το στίγμα του ζωγράφου. Είναι  μια γενεσιουργός ανάγκη για τον ζωγράφο, είναι ένας «κήπος» για τον θεατή που θα αγγίξει.

-Ποιο μήνυμα επιθυμείτε να περάσετε μέσα από τους καμβάδες που δημιουργήσατε;

Απλά ζωγράφισα κάποια κομμάτια της Αμοργού από εσωτερική ανάγκη,» Από έρωτα» όπως έχω ονομάσει και την έκθεση. Ο θεατής του κάθε έργου παίρνει ένα δικό του προσωπικό μήνυμα που γεννιέται από τη δική του ματιά. Αυτή η αλληλεπίδραση του έργου με εκείνον που το παρατηρεί είναι το όλο αποτέλεσμα της ζωγραφικής.

-Ποιοι αποτελούν τους κεντρικούς ήρωες της έκθεσης ;

Κεντρικός ήρωας είναι το ελληνικό στοιχείο. Αλλά με την ευκαιρία θα μιλήσω για το μοναδικό πορτρέτο που έχω στην έκθεση. Είναι η κυρά Ασπασία. Τη γνώρισα στη Χώρα την ώρα που γυρνούσε από το περγαλίδι της και της ζήτησα να τη φωτογραφίσω. Δέχτηκε με τη προϋπόθεση να με κεράσει καφέ. Μπαίνοντας στο σπίτι της έκλεισα τη πόρτα και μου πε -» Μη τη κλείνεις, ο άντρας μου μου άφησε ορμήνεια να ‘χω πάντα τη πόρτα του σπιτιού ανοιχτή. Να λοιπόν το ελληνικό στοιχείο της φιλοξενίας. Φεύγοντας τη φωτογράφισα στη πόρτα της και από εκείνη τη φωτογραφία έκανα το πορτρέτο της. Χάρηκα πάρα πολύ και με συγκίνησε που το πήρε μια εγγονή της.

-Πότε επισκεφθήκατε το νησί για πρώτη φορά;

Ήρθα στην Αμοργό πρώτη φορά τον Ιούνη του 2008 και από τότε έρχομαι είτε με την οικογένεια μου είτε με φίλες ή και μόνη γιατί θέλω να τη ζήσω σε όλες τις εποχές και να γνωρίσω όλες τις πτυχές της.

-Πείτε μας για το χρονικό διάστημα περάτωσης των έργων σας.

Τα έργα που εκθέτω είναι δουλειά των δυο τελευταίων χρόνων. Κάθε πίνακας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Μπορεί ένα έργο μικρής διάστασης να έχει τόση λεπτομέρεια που να σου πάρει περισσότερο χρόνο από ένα μεγάλο έργο. Αλλά ο χρόνος είναι ένα μικρό κομμάτι της συνισταμένης. Η έμπνευση, οι επιλογές, η τόλμη, το ταλέντο, η ματιά σου είναι κυρίως αυτά που προσδιορίζουν το  αποτέλεσμα.

-Αν δεν κάνουμε λάθος η έκθεση χωρίζεται σε δύο τμήματα. Μιλήστε μας για αυτά.

Το ένα κομμάτι της έκθεσης είναι η Αμοργός και το άλλο είναι εμπνευσμένο από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα. Έχω χιλιάδες φωτογραφίες από μουσεία όπως  και από την Αμοργό. Θαυμάζω την αρχαία ελληνική τέχνη, πειραματίστηκα χρωματικά με κάποια αγαπημένα μου αγάλματα. Ένας πίνακας η «Δήμητρα» είναι εμπνευσμένος από ένα κεραμικό που βρίσκεται στο μουσείο της Χώρας στην Αμοργό. Κοινός παρονομαστής και των δυο κομματιών της έκθεσης η Ελλάδα, η ομορφιά, η γαλήνη.

-Μέχρι πότε μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν την έκθεσή σας στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa?

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τέλος φθινοπώρου. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω το πανέμορφο Aegialis hotel & Spa για την φιλοξενία της έκθεσης και την άψογη συνεργασία του.

-Μπορούν να αγοράσουν κάποιον καμβά εφόσον τους ενδιαφέρει;

Βεβαίως τα έργα είναι προς πώληση.

Mini βιογραφικό:

Η Ιωάννα Χαμάκου γεννήθηκε στην Εύβοια το 1973. Είναι απόφοιτος της  Οικονομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας  και συντήρησης εικόνων στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αγιογράφος στο εργαστήριο που διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη και ως συντηρήτρια εικόνων και τέμπλου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην Ι. Μονή Αγ. Τριάδας στη Χάλκη και σε ναούς στη Βόρεια Ελλάδα.
Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα όπου και κάνει το πέρασμα στη ζωγραφική σε καμβά. Μαθήτευσε στο εργαστήριο του Αλέξανδρου Μάνγκου. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις  , έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία σε θεατρικές παραστάσεις και αυτή είναι η τρίτη ατομική έκθεση.

Comments

comments

About the author

Related Posts