monastery of chozoviotissa

Μοναστήρι Χοζοβιώτισσας Αμοργός

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα Αμοργού αποτελεί το κορυφαίο αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθείτε! Χαρακτηρίζεται ως «κόσμημα» του Αιγαίου και αποτελεί το σπουδαιότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού! Κτίσθηκε τον ένατο αιώνα (812 – 813 μ.Χ.) και ανακαινίσθηκε το 1088 μ.Χ. από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α. Κομνηνό. Δίνει την αίσθηση λαξευμένης, μέσα σε απόκρημνα βράχια, Ιεράς Μονής, ορατής μόνο δια του πελάγους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμοργιανοί τη θεωρούν ως τη προστάτιδα του νησιού τους.

Monastery of Chozoviotissa

Έχει μήκος σαράντα και πλάτος πέντε μέτρα ενώ αποτελείται οκτώ επίπεδα – ορόφους. Στην είσοδο της, η σκάλα ενώνεται στη κυριολεξία με το βράχο και θα σας οδηγήσει στο τέταρτο όροφο. Τα κελιά της Ιεράς Μονής Χοζοβιώτισσας φτάνουν τα δεκαπέντε (15) ενώ οι χώροι της αριθμούνται σε εβδομήντα δύο (72).

monastery of chozoviotissa view

Τα κελιά των μοναχών η τράπεζα, τα μαγειρεία, οι φούρνοι, οι αποθήκες, οι στέρνες και τα πηγάδια, τοποθετούνται “σφηνωμένα” μέσα στον φυσικό βράχο που μεταμορφώνεται σε λειτουργικό οικοδόμημα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Παναγία Χοζοβιώτισσα μοναχοί

Σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας βρίσκονται τρείς μοναχοί, ενώ στο καμαροσκέπαστο εκκλησάκι βρίσκονται και οι ζωντανές μαρτυρίες της τοπικής προφορικής παράδοσης για την καταγωγή της εικόνας από τα Χόζοβα (ή το Χόζοβο) της Παλαιστίνης: οι δύο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας ή ΧΩΖΗΒΙΤΙCΑΣ, και η σιδερένια “σμίλη” του αρχιμάστορα, ζωντανό σημάδι της διήγησης “για την ακριβή θέση που όρισε η Παναγία να κτιστεί ο ναός της”.

monastery of chozoviotissa sea view

Παναγία Αμοργού Χοζοβιώτισσα ιστορία

Σύμφωνα με τη παράδοση, η Ιερά Μονή πήρε το όνομά της κατόπιν μετονομασίας των “Χοζιβίτισσα” ή “Κοζιβίτισσα”, από το τοπωνύμιο Χοζιβά ή Κοζιβά στους Αγίους Τόπους, σήμερα στην περιοχή Wadi Qilt της Ιεριχούς.

Στα χρόνια της Εικονομαχίας, τον 8ο και 9ο αιώνα η εικόνα για να προστατευθεί, μεταφέρθηκε με βάρκα από τους μοναχούς, φθάνοντας διά θαλάσσης στην παραλία της Αγ. Άννας.

Έπειτα, αποφασίζεται η ανέγερση της Ιεράς Μονής, δίχως αρχικώς να ληφθούν υπόψιν οι δύσκολίες και αντιξοότητες που υπήρχαν, όπως το ιδιαίτερα δύσβατο, απότομο, βραχώδες και αρκετά επικίνδυνο σημείο κατασκευής της. Το σημείο επιλέχθηκε εξαιτίας της ομοίωσής του με τον αντίστοιχο στα Χοζηβά της Παλαιστίνης, ενώ αρχικώς η ανέγερση της Ιεράς Μονής ξεκίνησε χαμηλότερα σε απόσταση περίπου 260 μέτρων απο τη σημερινή της θέση. Όμως, οι κοπιώδεις και επίπονες εργασίες που ξεκινούσαν την διάρκεια της ημέρας, το βράδυ όλα γκρεμίζονταν.

Στο θέαμα του γεγονότος και της απογοήτευσης εκείνων που εργάζονταν για τη κατασκευή της Μονής, ο αρχιμάστορας παρακάλεσε την Παναγία να του δώσει ένα σημάδι για το που ήθελε να χτιστεί η Ιερά Μονή. Την επόμενη μέρα βρέθηκαν όλα τα εργαλεία- μαζί με το σμίλι με το ψάθινο ζεμπίλι – καρφωμένα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το καμπαναριό! (Σήμερα τα εργαλεία φυλάσσονται εντός του ιερού χώρου της Μονής).

Φθάνουμε έτσι στο 1088 μ.Χ επί Αλεξίου Α. Κομνηνού, όπου με εντολή του θα κτισθεί η Ιερά Βασιλική Σταυροπηγιακή Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο νησί της Πάτμου και παράλληλα η επιτυχή ανακαίνηση και ολοκλήρωση της Ιεράς Μονής με τη σημερινή της μορφή.

Μάλιστα ορίσθηκε οι Ιερές Μονές Πάτμου και Αμοργού να θεωρηθούν από τότε ως αδελφές, “κατοχυρώνοντας” την υπόστασή τους.

Η Μονή Χοζοβιώτισσας περιήλθε στην Ελλαδική εκκλησία και στην Ιερά Μητροπόλη Θήρας, Αμοργού και νήσων.

Παναγία Χοζοβιώτισσα πότε γιορτάζει

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα της Αμοργού γιορτάζει στης 21 Νοεμβρίου ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, ετησίως. Πλήθος κόσμου την επισκέπτεται από τα γύρω νησιά, ενώ όλο το χρόνο δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο, με αποκορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες στη τουριστική σεζόν του νησιού.

Παναγία Χοζοβίωτισσα πρόσβαση

Η απόσταση μεταξύ Χώρας και της Χοζοβίωτισσας είναι 2 χιλιόμετρα. Στην Ιερά Μονή μπορείτε να φτάσετε και με τα πόδια κατηφορίζοντας (περίπου είκοσι λεπτά) το μονοπάτι που ξεκινάει από την άκρη της Χώρας στον “Καλογερικό” δεξιά. Όταν θα συναντήσετε το δρόμο θα δείτε τη σχετική σήμανση που οδηγεί στη Μονή και θα φτάσετε στην είσοδο της πόρτας.

Εναλλακτικά, στον προαύλιο χώρο, θα αφήσετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας, και έπειτα θα ανηφορίσετε τα 300 λιθόστρωτα σκαλιά για να φτάσετε στην είσοδο της Μονής. Η φανταστική θέα του απέραντου γαλάζιου κάτω από την Ιερά Μονή θα σας αποζημιώσει!

Εδώ θα σας φιλέψουν λουκούμι, παραδοσιακή ψημένη Αμοργιανή ρακή, καθώς και ελληνικό καφέ, ενώ λίγο παραπάνω θα προσκυνήσετε την ιερά εικόνα της Παναγιάς! Έπειτα, θα σας μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης κ.κ. Δεναξάς.

Ως επισκέπτης, θα υπογράψετε στο βιβλίο επισκεπτών της και θα προμηθευτείτε αναμνηστικά κατά την έξοδό σας. Πριν αποχαιρετήσετε την Ιερά Μονή, αξίζει να σταθείτε στο ανοικτό για το κοινό μπαλκόνι της, και να αγναντέψετε τον θαλάσσιο ορίζοντα που απλώνεται ακριβώς μπροστά σας, και που χάνετε στα μάτια σας μέχρι το σημείο που ενώνεται με το μπλε του ουρανού!

Χοζοβιώτισσα Αμοργός ωράριο

Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας παραμένει ανοικτό από τις 8.00 έως τις 13.00 και από τις 17.00 – 19:00, καθώς τις μεσημβρινές ώρες παραμένει κλειστό (2 μ.μ. – 5 μ.μ.).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +302285071274.

Βοήθειά σας!

Updated: 10/04/2022

Σχεδίασε το ταξίδι σου

Μοναστήρι Χοζοβιώτισσας - χάρτης
Διαφήμιση
el