Στρούμπος

ΣΤΡΟΥΜΠΟΣ

stroumpos tholaria amorgos footpath

Πρόκειται για έναν χαρακτηριστικό Γιαλίτικο συνοικισμό «των δώδεκα σπιτιών και των δεκατριών φούρνων»! Για να φτάσετε στο παλιό χωριό θα χρειαστεί να ξεκινήσετε από τη Λόζα της Λαγκάδας, κατηφορίζοντας με κατεύθυνση προς το φαράγγι. Το χωριό δεν κατοικείται, όμως τα τελευταία χρόνια κάποιοι τουρίστες αγόρασαν και ανακαίνισαν ορισμένα σπίτια του, διατηρώντας το φυσικό περιβάλλον, το παραδοσιακό νησιώτικο χρώμα και κλίμα. Η θέα (Όρμος Αιγιάλης, Νικουριάς, Λαγκάδα, Θολάρια) και το καταπράσινο σκηνικό συνθέτουν ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Στο Στρούμπο θα συναντήσετε το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, την ρεματιά του Δρύ και το παλιό υδραγωγείο της Λαγκάδας.

stroumpos tholaria amorgos spiti

Ο οικισμός έχει και εναλλακτική ονομασία νεραϊδοχώρι εξαιτίας της εμφάνισης νεραϊδών και της αποχώρησης των κάτοικων. Εκείνη την περίοδο τα σπίτια είχαν δικό τους ξεχωριστό φούρνο όπου ψήνονταν το φαγητό και το ψωμί. Ο περισσεύων φούρνος δημιουργήθηκε σε περιπτώσεις ανάγκης! Έκτοτε έμεινε να κουβαλάει μαζί του το παράδοξο αυτό!

stroumpos village amorgos

Στον οικισμό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα όπου μπορούν να το επισκεφθούν όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον ιστορικό χωριουδάκι της Αμοργού.

stroumpos tholaria agios nikitas amorgos

[photo credits: Dimitris Theologitis].

Comments

comments