Στρούμπος

Ο Στρούμπος στην Αμοργό αποτελεί χαρακτηριστικό Γιαλίτικο συνοικισμό «των δώδεκα σπιτιών και των δεκατριών φούρνων»!

stroympos amorgos
Στρούμπος Αμοργός

Για να φτάσετε σε αυτόν θα χρειαστεί να ξεκινήσετε από τη Λόζα της Λαγκάδας, κατηφορίζοντας με κατεύθυνση προς το φαράγγι. Το χωριό δεν κατοικείται, όμως τα τελευταία χρόνια κάποιοι τουρίστες αγόρασαν και ανακαίνισαν ορισμένα σπίτια του, διατηρώντας το φυσικό περιβάλλον, το παραδοσιακό νησιώτικο χρώμα και κλίμα.

Η θέα (Όρμος Αιγιάλης, Νικουριάς, Λαγκάδα, Θολάρια) και το καταπράσινο σκηνικό συνθέτουν ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Στο Στρούμπο θα συναντήσετε το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, την ρεματιά του Δρύ και το παλιό υδραγωγείο της Λαγκάδας.

stroympos amorgos house

Ο οικισμός έχει εναλλακτική ονομασία «νεραϊδοχώρι» εξαιτίας του μύθου που μιλούσε για εμφάνιση νεραϊδών και της αποχώρησης των κάτοικων. Εκείνη την περίοδο τα σπίτια είχαν δικό τους ξεχωριστό φούρνο όπου ψήνονταν το φαγητό και το ψωμί. Ο περισσεύων φούρνος δημιουργήθηκε σε περιπτώσεις ανάγκης! Έκτοτε έμεινε να κουβαλάει μαζί του το παράδοξο αυτό!

stroympos amorgos village

Στον οικισμό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα όπου μπορούν να το επισκεφθούν όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον ιστορικό χωριουδάκι της Αμοργού.

stroympos amorgos agios nikitas

[photo credits: Dimitris Theologitis].