Βαλσαμίτης – Καστρί – Αγ. Τριάδα

Μερικά από τα κύρια αξιοθέατα της Κάτω Μεριάς της Αμοργού είναι τα παρακάτω.

Βαλσαμίτης

Ο Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης βρίσκεται 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Χώρα Αμοργού με κατεύθυνση την Κάτω Μεριά και αποτελεί “μετόχι” της της Ιεράς Μονής Χοζοβιώτισσας.

Η πυκνή βλάστηση κάνει έντονη τη παρουσία της στο σημείο, ενώ παλαιότερα υπήρχε μια πηγή σύμφωνα με την ιστορία. Στο βάθος αντικριστά της εκκλησίας διακρίνεται μέρος των Καταπόλων, όπου μπορείτε να περπατώντας το μονοπάτι υπ’ αριθμόν 6 να φτάσετε στο γραφικό λιμάνι.

Ο σχεδόν ερειπωμένος νερόμυλος στο σημείο μαρτυρεί την ύπαρξη νερού τις παλιές εποχές. Σήμερα, το νεράκι ρέει από λιγοστές μικρότερες πηγές σε μικρή ακτίνα γύρω από το μετόχι. Αυτό συγκεντρώνεται σε μια στέρνα που εξυπηρετεί για αυτό ακριβώς το σκοπό, εξασφαλίζοντας ιδανικές ποσότητες για το πότισμα στα λιγοστά περβόλια στο σημείο.

Το προσωνύμιο “Βαλσαμίτης” δόθηκε εξαιτίας ενός αρωματικού και συνάμα φαρμακευτικού φυτού με ιδιαίτερα αντισηπτική δράση, τον βάρσαμο.

Στο ναό υπάρχουν τοιχογραφίες από το 17ο αιώνα, καθώς επίσης και τόξα μεταξύ των κλιτών. Το υδρομαντείο του Απόλλωνος, το οποίο λειτουργούσε τους αρχαίους και χριστιανικούς χρόνους χρόνους, στο χώρο του ναού ως «αγίασμα Βαλσαμίτη», συνδεόταν με την θρησκευτική παράδοση των ντόπιων κατοίκων.

Σήμερα στο σημείο αυτό, έχει εγκατασταθεί μοναχός ενώ συνήθως τα Σάββατα τελείται Θεία Λειτουργία. Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται η μεταφορά των εικόνων της Παναγιάς από την Ιερά Μονή και κατόπιν μέσω του μονοπατιού στα Κατάπολα.

Σταυρός – Μαρκιανή

Μετά τον Αη Γιώργη τον Βαλσαμίτη και λίγο πριν τους πρώτους οικισμούς της Κάτω Μεριάς, θα βρεθείτε στο Σταυρό. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του συγκροτήματος από εκκλησιές συνδεδεμένες μεταξύ τους με καμάρες. Το σημείο αυτό υποδηλώνει και τα όρια μεταξύ Αρκεσίνης και Μινώας που αναφερθήκαμε παραπάνω. Η ύπαρξη πρωτοκυκλαδικών τάφων που βρέθηκαν εδώ σηματοδοτούν και τα ίχνη της ανθρώπινης ζωής στο σημείο.

Λίγο μετά τη τοποθεσία Σταυρός θα συναντήσετε σήμανση που πληροφορεί άλλο ένα σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτό της Μαρκιανής. Είναι ίσως η πρώτη πρωτοκυκλαδική ακρόπολη της Αμοργού με τη παρουσία οχυρωματικού περιβόλου.

Καστρί

Στο χωριό Βρούτση, ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα θα συναντήσετε το εκκλησάκι με το μπλε τρούλο, του Άγιου Ιωάννη. Επόμενος σταθμός είναι ο λόφος όπου βρίσκεται η Ακρόπολη της Αρκεσίνης ή το Καστρί. Στη κορυφή θα συναντήσετε ερείπια από το Κάστρο, ενώ ο δρόμος αρχίζει να γίνεται πλέον κατηφορικός. Από το σημείο του Κάστρου είναι ευδιάκριτα τα αρχαία τείχη ενώ για να φτάσετε στο ομώνυμο εκκλησάκι θα πρέπει να προηγηθεί ανάβασή σας περί των εκατό πέτρινων σκαλοπατιών. Στη κορυφή στο σημείο αυτό η θέα θα σας αποζημιώσει.

Η Παναγία Καστριανή ως μοναδική λευκή παρουσία μεταξύ των ερειπίων της ακρόπολης, θα σας καταπλήξει. Εορτάζει ετησίως στης 8 Σεπτέμβρη. Στην ακρόπολη υπήρχε αρχαίο υδραγωγείο και ρωμαϊκή δεξαμενή, ενώ τα τείχη της χρονολογούνται από το 4ο αιώνα π.Χ. Βόρεια στο σημείο αυτό εντοπίζεται αμυντικός Πύργος, ενώ ανατολικά υπάρχουν ταφικές ανασκαφές. Η αναφερόμενη ακρόπολη ονομαζόταν «Ασπίς» και ήταν αφιερωμένη στην Ουρανία Αφροδίτη.

Πύργος Αγίας Τριάδας

Στο κεντρικό δρόμο κοντά στο Βρούτση θα κατευθυνθείτε για την Αρκεσίνη όπου θα συναντήσετε τον ομώνυμο- κτισμένο με τεράστιους λίθους- ερειπωμένο πύργο σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου. Αποτελεί κτίσμα του 4ου αι. π. Χ. με σκοπό τη προστασία της Αρχαίας Αρκεσίνης (Καστρί). Μάλιστα διέθετε φωταγωγούς ακόμη και υδραυλοαποχετευτικό σύστημα! Ακριβώς παραδίπλα του βρίσκεται η Αγία Τριάδα.

Αξιοθέατα Κάτω Μεριάς – Χάρτης

Διαφήμιση
el