Με ιδιαίτερη κατάνυξη και πλήθος προσκυνητών πραγματοποιήθηκε το ετήσιο πανηγύρι παραμονή στις 25 Ιουλίου προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, στη Κάτω Μεριά της Αμοργού. Οι προετοιμασίες (σ.σ. τα «περετιά» ) ξεκινάνε λίγες ημέρες νωρίτερα όπου οι ντόπιοι με πρωτεργάτη τον αρχιμάγειρα κ. Βαγγέλη Μενδρινό, αναλαμβάνουν συγκεκριμένα πόστα ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα και να εξυπηρετηθούν όλοι οι επισκέπτες του νησιού.
Οι ντόπιοι βρίσκονται στην Αγία Παρασκευή λίγες ημέρες πριν, ώστε να αναλάβουν ξεχωριστά πόστα ο καθένας που περιλαμβάνουν το σφάξιμο των ζώων, το καθάρισμα αρκετών κιλών πατάτας, (για το πατατάτο), το ζύμωμα του εφτάζυμου (ψωμί), και την προετοιμασία επίσης του κοφτού και του ξιδάτου.
Αμέσως μετά τον καθιερωμένο Εσπερινό, ο κόσμος κατευθύνθηκε δίπλα από τον Ιερό Ναό στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου υπάρχουν τραπεζαρίες και δοκίμασε το πατροπαράδοτο “κατσίκι πατατάτο”, το “κοφτό” και το “ξιδάτο”. Τα νόστιμα εδέσματα μαγειρεύονται για ώρες σε μεγάλα καζάνια και σερβίρονται σε πήλινα πιάτα στους επισκέπτες και τους προσκυνητές της Αγίας Παρασκευής, το βράδυ της παραμονής αλλά και ανήμερα της μεγάλης γιορτής.
Επιπρόσθετα, για όσους νηστεύουν, σερβίρονται ρεβίθια και πιλάφι με χταπόδι ανήμερα της γιορτής.
Υπολογίσθηκε ότι μόνο το βράδυ της παραμονής σερβιρίστηκαν 4 χιλιάδες μερίδες!
Τα υλικά για τη παραγωγή των μερίδων των προσφερόμενων εδεσμάτων:
- Πατατάτο. 3 έως 4 τόνοι από αιγοπρόβειο κρέας και μοσχαράκι, μεγάλη ποσότητα πατάτας, κρεμμύδια, μπελτέ, σκόρδο ψιλοκομμένο, μπαχάρια, κανέλλα και γαρύφαλλο.
- Κοφτό. Μίγμα από σιτάρι και αμοργιανή μυζήθρα το οποίο στη συνέχεια βράζει σε μεγάλα καζάνια και σερβίρεται χυλωμένο.
- Ξιδάτο. Σούπα με βάση τα ψιλοκομμένα εντόσθια του κατσικιού (σ.σ. ο πατσάς). Περιέχει αλατοπίπερο, σκελίδες σκόρδου και ξύδι.
- Εφτάζυμο. Χειροποίητο μαύρο καρβέλι που ζυμώνεται και παρασκευάζεται στην Αμοργό. Για τη παρασκευή του χρησιμοποιείται ο φούρνος στις εγκαταστάσεις της περιοχής που χωράει περίπου εξήντα (60) καρβέλια.
Δείτε αναλυτικά την γαστρονομία της Αμοργού.
Ο κ. Βαγγέλης Μενδρινός είναι ο υπεύθυνος (αρχιμάγειρας) των μαγειρείων αναφορικά με τις ποσότητες και το ανακάτεμα των υλικών κάθε προσφερόμενου εδέσματος.
Ακολούθησε χορός και γλέντι με νησιώτικες μελωδίες κρατώντας για ακόμη μια φορά την παράδοση ζωντανή και ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη χρονιά την ίδια ημέρα.