Τα τυροκομικά προϊόντα της Αμοργού σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε μόνα τους είτε ως συστατικό σε κάποια παραδοσιακή Αμοργιανή συνταγή! Παρακάτω τα παρουσιάζουμε και σας προτείνουμε να τα συνδυάσετε σαν “μεζεδάκι” παρέα με την εκλεκτή ψημένη Ρακή Αμοργού!
- Κεφαλοτύρι: Αρκετά αλατισμένο τυρί λευκού χρώματος. Έχει πικάντικη και αλμυρή γεύση.
- Λαδοτύρι: Σκληρό και αλμυρό τυρί που ωριμάζει στο λάδι.
- Μαλάκα: Μαλακό γλυκό τυρί ιδιαίτερα νόστιμο.
- Μυζήθρα: Μαλακό στην υφή του, λευκό τυρί που προέρχεται από ειδικές φόρμες.
- Ξινομυζήθρα: Προτιμήστε την αντί της κλασικής φέτας στη ντοματοσαλάτα σας (η κεντρική εικόνα μας) και δεν θα χάσετε! Η σχεδόν κρεμώδη υφή της δένει αρμονικά μαζί με τη κάπαρη και αφήνει μια όμορφη γεύση που θα κατακλύσει τον ουρανίσκο σας! Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι ώστε να γίνει πιο εύγευστη.
- Ξινότυρο: Σχεδόν ίδιο τυρί µε την ξινοµυζήθρα, µε τη διαφορά ότι αυτό αφήνεται να ξεραθεί για αρκετές εβδομάδες µέχρι να γίνει σκληρό σαν πέτρα.
- Κοπανιστή: Τυρί μαλακό με πιπεράτη, καυτερή γεύση. Σερβίρεται ως ορεκτικό.
- Ανθότυρο: Μαλακό τυρί με περιεκτικότητα σε βούτυρο και ελάχιστο αλάτι.
- Μελίπαστο: Μαλακό, ημίσκληρο τυρί που θυμίζει το κεφαλοτύρι
Βασικό χαρακτηριστικό των τυριών είναι η μικρής έκτασης παραγωγή που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε παραδοσιακές μεθόδους από την αρχή έως το τέλος.
Καλή σας όρεξη!