minoa lefkes

Μινώα και Λεύκες

Η Αρχαία πόλη Μινώα Αμοργού (μία εκ των τριών αρχαίων πόλεων της Αιγιάλης και της Αρκεσίνης και αξιοθέατο του νησιού) απέχει από τα Κατάπολα γύρω στα τρία χιλιόμετρα. Για να φθάσετε στο σημείο θα πρέπει να ανηφορίσετε οδικό τμήμα της βορειοανατολικής πλαγιάς της Μουντουλιάς, μέσω της κοιλάδας του Σακκά.

Αρχαία Μινώα Αμοργός

Η αρχαία πόλη εκτεινόταν αμφιθεατρικά στο νοτιοανατολικό τμήμα του όρους. Θα διακρίνετε το αρχαϊκό τείχος, το περίβολο καθώς και τους προμαχώνες των γεωμετρικών χρόνων ενώ θα εντοπίσετε επίσης, το μακρύ οικοδόμημα του Γυμνασίου που χρονολογείται περί τον 4ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε τόπος λατρείας του Θεού Σέραπι. Δείτε επίσης τα σωζόμενα συστήματα αποχέτευσης και υδροληψίας μέσω των λιθόκτιστων αγωγών.

minoa lefkes amorgos 2

Η ρωμαϊκή δεξαμενή όπου βρέθηκε ειδώλιο της πρωτοκυκλαδικής περιόδου αποτελεί από τις πλέον πρόσφατες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο. Εδώ θα συναντήσετε και αρχαία κατάλοιπα από την Νεολιθική περίοδο που υποδηλώνουν ίχνη κατοίκισης της περιοχής από εκείνη την εποχή! Τέλος, στη κορυφή της ακρόπολης υπάρχει η βάση του ιερού που αποτέλεσε χώρο λατρείας του Διόνυσου Μινωήτη, από τους γεωμετρικούς χρόνους! Η παρουσία διαφόρων λειψάνων, ευρημάτων και πολιτιστικών δρώμενων χρονολογείται από τον 10ο έως το 4ο αι. μ.Χ.

minoa lefkes amorgos 3

Λεύκες Αμοργός

Αφήνοντας πίσω σας τον αρχαιολογικό χώρο της Μινώας, θα συνεχίσετε στο χωματόδρομο (μισή ώρα εναλλακτικά πεζοπορία) προς τα νότια με κατεύθυνση τις Λεύκες (μόλις 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι των Καταπόλων). Μέχρι να φτάσετε στον οικισμό, που θαρρείς ότι είναι ξεχασμένος από ανθρώπους και το χρόνο, θα περάσετε μέσα από θάμνους και αγροτικές καλλιέργειες με τρεχούμενο νερό, καθώς και τις ήσυχες παραλίες Φοινικιές και Τυροκόμου.

Το υψωματάκι του οικισμού αγροτικού προσανατολισμού αποτέλεσε τη καταγωγή του σχολάρχη Ιωαννίδη. Εδώ υπάρχει ένα ξωκλήσι του Αη – Γιάννη με ένα κιονόκρανο στο τοίχο του ενώ γύρω από τον οικισμό έχουν βρεθεί επιγραφές, κεραμεικά υλικά, αρχαϊκοί κούροι ιωνικής τέχνης και υλικά από τους κλασσικούς και ελληνιστικούς ακόμη χρόνους.

Λίγο μετά θα συναντήσετε την Αγία Θέκλα με δύο μόνο σπίτια! Η περιοχή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη πρώιμη ελληνιστική περίοδο, κάτι που μαρτυράει η ύπαρξη αγωγών νερού, σκαλιών, τοίχων ακόμη και λατομείου!

Αρχαία Μινώα Αμοργός – χάρτης

Διαφήμιση
el