Πατατάτο

(Κατσίκι) Πατατάτο

patatato-amorgos

 

Πατατάτο και Αμοργός έννοιες συνυφασμένες! Η Αμοργιανή παράδοση και η νοστιμιά συγκεράζονται  χρόνια τώρα και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικά γευστικότατο. Τη τιμητική του την έχει παραμονές της Αγίας Παρασκευής (25 Ιουλίου) στη Κάτω Μεριά του νησιού, όπου και σερβίρεται σε μερίδες πήλινων στους επισκέπτες σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια (2 με 2.500 άτομα). Πρόκειται για κοκκινιστό αιγοπρόβειο κρέας που μπορεί να συνδυαστεί και με ντόπιο μοσχαράκι, ενώ το μυστικό του είναι το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά με πελτέ ντομάτας, ντοματούλα, μπαχάρι, σκόρδο, κρεμμυδάκι, γαρίφαλο, κανέλα και φρεσκοκομμένες πατάτες στο χέρι. Συνοδέψτε το παρέα με το παραδοσιακό εφτάζυμο μαύρο ψωμάκι που παρασκευάζεται από προζύμι και αλεύρι. Τα καζάνια που χρησιμοποιούνται για το βράσιμο του παραδοσιακού εδέσματος, καλύπτουν εκατοντάδες μερίδες  εφόσον η προσέλευση του κόσμου εκείνη την ημέρα εορτασμού είναι αθρόα! Η προετοιμασία απαιτεί την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το πανηγύρι.

Το παραδοσιακό έδεσμα της Αμοργού σερβίρεται στα κατά τόπους εστιατόρια σε χωριά του νησιού.

Η προετοιμασία για τη μεγάλη εορτή περιλαμβάνει μοίρασμα εργασιών (καθάρισμα, μαγείρεμα και σερβίρισμα) όπου αναλαμβάνονται εθελοντικά από άντρες και γυναίκες. Οι άντρες φροντίζουν ως επί το πλείστον για την απαραίτητη συγκομιδή ξύλων που θα χρησιμοποιηθούν ως άναμμα στα καζάνια που θα «φιλοξενήσουν» το μαγείρεμα του πατατάτου, το ανακάτεμά του κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, καθώς και τη σφαγή ποσότητας ντόπιου αγνού αιγοπρόβειου κρέατος σε τέτοια ποσότητα, που να επαρκεί για τις απαιτήσεις του όγκου των παρευρισκομένων προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής! Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες αναλαμβάνουν, το κόψιμο της πατάτας, το αλεύρι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και για το ζύμωμα του μαύρου ψωμιού (το ονομαστό «εφτάζυμο») που θα μοιρασθεί και θα συνοδεύσει το μαγειρεμένο κρέας εκείνης της ημέρας!

agia paraskeyh-katomeria-amorgos

Σε έναν μεγάλο χώρο λίγο πιο μπροστά από την εκκλησία υπάρχουν τραπεζαρίες και καφενείο, ενώ λίγο πιο αντίκρυ είναι το μαγειρείο με τα μεγάλα καζάνια που αναφερθήκαμε νωρίτερα!

patatato festival

Μετά το πέρας του εσπερινού, τη θέση θα λάβουν οι γευστικές μερίδες του παραδοσιακού εδέσματος που θα κατακλύσουν άλλη μια χρονιά τις τραπεζαρίες και θα μοιραστούν σε πήλινα σκεύη, με τη συνοδεία μπύρας και εκλεκτού κρασιού. Εναλλακτικά σερβίρονται ρεβύθια, γιουβέτσι, κοφτό Αμοργιανό και πατσάς, την ίδια αλλά και την επόμενη ημέρα.  Ο χώρος που φιλοξενεί το πανηγύρι είναι αρκετά μεγάλος, ενώ, όσοι επιθυμούν μπορούν να χορέψουν σε γνήσιους Αμοργιανούς και νησιώτικους σκοπούς καθώς τα βιολιά, το λαούτο και τα παραδοσιακά όργανα παίζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Comments

comments