Πατατάτο Αμοργός

Πατατάτο και Αμοργός έννοιες συνυφασμένες! Η Αμοργιανή παράδοση και η νοστιμιά συγκεράζονται  χρόνια τώρα και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικά γευστικότατο. Σερβίρεται παραμονές και ανήμερα της Αγίας Παρασκευής (25 Ιουλίου) στη Κάτω Μεριά του νησιού, σε μερίδες πήλινων στους επισκέπτες σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια (2 με 2.500 άτομα).

Patatato Amorgos

Πρόκειται για κοκκινιστό αιγοπρόβειο κρέας που μπορεί να συνδυαστεί και με ντόπιο μοσχαράκι, ενώ το μυστικό του είναι το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά με πελτέ ντομάτας, ντοματούλα, μπαχάρι, σκόρδο, κρεμμυδάκι, γαρίφαλο, κανέλα και φρεσκοκομμένες πατάτες στο χέρι.

patatato amorgos
Το παραδοσιακό κατσίκι πατατάτο Αμοργού

Συνοδέψτε το παρέα με το παραδοσιακό εφτάζυμο μαύρο ψωμάκι που παρασκευάζεται από προζύμι και αλεύρι. Τα καζάνια που χρησιμοποιούνται για το βράσιμο του παραδοσιακού εδέσματος, καλύπτουν εκατοντάδες μερίδες, αφού η προσέλευση του κόσμου εκείνη την ημέρα εορτασμού είναι αθρόα!

patatato amorgos festival

Η προετοιμασία απαιτεί την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το πανηγύρι.

patatato amorgos church
Η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Αμοργού