Το Αμοργιανό πατατάτο αποτελεί κομμάτι της Αμοργιανής παράδοσης με το αποτέλεσμα να είναι άκρως γευστικό! Παρασκευάζεται από ντόπιο κατσικίσιο κρέας και σερβίρεται στα κατά τόπους εστιατόρια καθώς και παραμονές και ανήμερα της Αγίας Παρασκευής (25 Ιουλίου) στην Κάτω Μεριά του νησιού, σε μερίδες πήλινων στους επισκέπτες σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια (2 με 2.500 άτομα).
Patatato Amorgos
Πρόκειται για κοκκινιστό αιγοπρόβειο κρέας που μπορεί να συνδυαστεί και με ντόπιο μοσχαράκι, ενώ το μυστικό του είναι το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά με πελτέ ντομάτας, ντοματούλα, μπαχάρι, σκόρδο, κρεμμυδάκι, γαρίφαλο, κανέλα και φρεσκοκομμένες πατάτες στο χέρι.
Συνοδέψτε το παρέα με το παραδοσιακό εφτάζυμο μαύρο ψωμάκι που παρασκευάζεται από προζύμι και αλεύρι. Τα καζάνια που χρησιμοποιούνται για το βράσιμο του παραδοσιακού εδέσματος, καλύπτουν εκατοντάδες μερίδες, αφού η προσέλευση του κόσμου εκείνη την ημέρα εορτασμού είναι αθρόα!
Η προετοιμασία απαιτεί την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το πανηγύρι.
Δείτε αναλυτικά μια εκδοχή της συνταγής από τον Άκη Πετρετζίκη.
Last updated: 14/03/2021