ten things amorgos part one

Αμοργός: 10 + 1 πράγματα που γνωρίζουμε – Μέρος Α’

1. Το όνομα Αμοργός προέρχεται από το φυτό αμοργίς, ήταν είδος λιναριού από το οποίο κατασκευάζονταν οι «άλικοι χιτώνες» της Αμοργού.

2. Μέρος της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο του Λικ Μπεσόν γυρίστηκε στο νησί της Αμοργού όπου την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο!

3. Είναι το ανατολικότερο νησί του Νομού, ανάμεσα στις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια, με συνολική έκταση 121 τετρ. χιλ., μήκος ακτών 112 χιλ., πληθυσμό 1940 κατοίκους (απογραφή 2011) και είναι το 7ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων.

4. Στην αρχαιότητα, η Αμοργός ήταν διάσημη για την Υδρομαντείο του Απόλλωνα που βρισκόταν στη σημερινή θέση της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη. Μέχρι το 1967 κανένας αρραβώνας, γάμος, ταξίδι και αρκετές άλλες αποφάσεις που επηρέαζαν καθοριστικά το μέλλον των κατοίκων δεν λαμβάνονταν, αν προηγουμένως δεν είχε προηγηθεί το ανάλογο ερώτημα και το «άγιασμα» από τον ιερέα στο σημείο εκείνο. Το σημείο το γνώριζαν και από τα γύρω νησιά αλλά και οι πειρατές που είχαν καταλάβει το νησί.

5. Η Αμοργός έχει 8 χαρτογραφημένα μονοπάτια.

ten things amorgos part one footpaths

6. Έχει 2 μικρά νησάκια με πανέμορφες παραλίες προσβάσιμα με καϊκάκια, την Νικουριά στα μέσα της διαδρομής μεταξύ Χώρας της Αμοργού και Αιγιάλης και τη Γραμβούσα, στη νότια «Κάτω Μεριά» του νησιού.

ten things amorgos part one gramvousa amorgos

7. Την Αμοργό μπορεί να τη συναντήσει κανείς και με τις ονομασίες Παγκάλη, Καρκησία, Υπέρια, Ψυχία, Πλατάγη. Είναι οι αρχαίες ονομασίες της!

8. Έχει δύο λιμάνια, αυτό των Καταπόλων (φυσικό λιμάνι) και της Αιγιάλης.

ten things amorgos part one rahidi amorgos
ten things amorgos part one aegiali amorgos

9. Ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά εδέσματα του νησιού είναι το πατατάτο (κρέας με κόκκινη σάλτσα). Μάλιστα σερβίρεται σε ετήσια βάση κάθε Καλοκαίρι στο μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής! (25 – 26 Ιουλίου).

ten things amorgos part one patatato amorgos

10. Στο Β.Α. τμήμα της Αμοργού υπάρχει περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000) για τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Χαρακτηρίζεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (TKE-SCI), με ονομασία «Βόρεια Αμοργός και Κύναρος, Λεβίθα, Μαυριά, Γλάρος και θαλάσσια ζώνη». Επίσης στο τμήμα ανήκουν το νησάκι της Νικουριάς και άλλες βραχονησίδες που χαρακτηρίζονται ως Ειδική Ζώνη Προστασίας με ονομασία «Νήσος Αμοργός Β-Α τμήμα και νησίδες Ψαλίδα, Γραμβούσα, Νικουριά, Μικρό και Μεγάλο Βιοκάστρο, Κραμβονήσι και Πεταλίδι». Η περιοχή είναι σημαντική για την αναπαραγωγή και τη διέλευση αρπακτικών πτηνών και ειδών που απαντώνται με κρημνούς και θαλασσότοπους.

11. Στο Πύργο του Γαβρά (18ος αι.) στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμοργού. Θεωρείται κτίσμα 16ου αιώνα, με βενετσιάνικο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Λέγεται του “Γαβρά”, γιατί έζησε εκεί μεγάλη ονομαζόμενη οικογένεια.

ten things amorgos gavras museum part one

Ακόμη σκέφτεστε να επισκεφθείτε το νησί του απέραντου γαλάζιου; Μη χάνετε χρόνο!

Δείτε επίσης το Β’ Μέρος του αφιερώματός μας!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Οργάνωσε το ταξίδι σου

Αναζητήστε επιλεγμένα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Αμοργό.