ten things amorgos part two

Αμοργός: 10 + 1 πράγματα που γνωρίζουμε – Μέρος Β’

1. Συναντήστε το «μπαλκόνι του Αιγαίου» με θέα στο Απέραντο Γαλάζιο, στη τοποθεσία «Καλογερικός» στη Χώρα της Αμοργού.

ten things amorgos part two kalogerikos chora

2. Εδώ θα πιείτε τη φημισμένη Αμοργιανή ψημένη ρακή στα κατά τόπους μαγαζιά των χωριών του νησιού.

ten things amorgos part two psimeni raki

3. Η μικρότερη εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται στη Χώρα της Αμοργού και είναι αυτή του Αγίου Φανουρίου. Το εκκλησάκι έχει χωρητικότητα για μόλις τρία άτομα!

ten things amorgos part two mikri ekklisia

4. Η Αμοργός είχε το δικό της ορυχείο βοξύτη τα παλαιά χρόνια. Τώρα είναι εγκαταλελειμμένο και βρίσκεται 700 μέτρα κάτω από το παρεκκλήσι του Σταυρού, στον Κρίκελο. Το ορυχείο έκλεισε το 1943, ενώ σε αυτό δούλευαν 150 άνθρωποι. Από το ’76 μέχρι το ’81 έγιναν νέες γεωτρήσεις, ενώ σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολη και επικίνδυνη.

ten things amorgos part two oruxeio

5. Στον όρμο Λίβερος βρίσκεται το σκουριασμένο μισοβυθισμένο σκαρί του πλοίου Ολύμπια (ναυάγιο).

ten things amorgos part two navagio olumpia

6. Στα Κατάπολα, συναντάμε την «Παναγία Καταπολιανή» η οποία εντοπίζεται από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού, κτισμένη πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, του αρχαίου ιερού του Απόλλωνα.

ten things amorgos part two katapoliani church katapola

7. Το Μοναστήρι – κόσμημα της Αμοργού «Παναγία Χοζοβιώτισσα» κτίσθηκε τον ένατο αιώνα (812 – 813 μ. Χ.) και ανακαινίσθηκε το 1088 μ. Χ. από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α. Κομνηνό. Η άφιξη της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας εκ Παλαιστίνης, χρονολογείται την εποχή της Εικονομαχίας! Αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού!

ten things amorgos part two monastery chozoviotissa

8. Η Αμοργός ήταν γνωστή από το 19ο αιώνα ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού κατά την 3η χιλιετία π.Χ , την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

9. Από το νησί πέρασε μεγάλος αριθμός κατακτητών και κατοικήθηκε από εποίκους της Ασσυρίας, Μιλήτου, Νάξου, Σύρου και Κρήτης.

10. Το νησί ανέκτησε την ανεξαρτησία του το 1823.

11. Ο οικισμός Ασφοντυλίτης με τα πέτρινα κτίσματά του (ξερολιθικές κατασκευές), διατηρούσε τα παλαιά χρόνια έντονα το αγροτικό στοιχείο του. Βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Μεγάλης Στράτας (που συνδέει Αιγιάλη με Χώρα). Οι στέγες των κτισμάτων ήταν κατασκευασμένες από ξύλα και χρώμα. Δίπλα στον οικισμό ο επισκέπτης θα συναντήσει πηγάδια, όπου τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε μέσα νερό. Οι κάτοικοι περνούσαν μόνο ορισμένους μήνες κάθε έτους στον οικισμό, μόνο για να οργώσουν και να σπείρουν στις αρχές του χειμώνα και το καλοκαίρι για να θερίσουν και να αλωνίσουν.

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας!

Ακολουθήστε μας στο instagram @goamorgos για ακόμη περισσότερη Αμοργό!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Οργάνωσε το ταξίδι σου

Αναζητήστε επιλεγμένα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Αμοργό.