Αιγιάλη Αμοργός

Η Αιγιάλη Αμοργού αποτελεί ένα μοναδικό σύμπλεγμα χωριών στη βόρεια πλευρά της Αμοργού. Εδώ βρίσκεται το δεύτερο λιμάνι του νησιού (μετά από αυτό των Καταπόλων). Αριθμεί γύρω στους 500 κατοίκους. Η χιλιομετρική απόσταση από την Χώρα Αμοργού είναι 15 χιλιόμετρα.

Αιγιάλη Αμοργός

Αρχικά ο επισκέπτης θα συναντήσει τον Όρμο (το κέντρο της Αιγιάλης) όπου κάτω στα αριστερά του είναι η προβλήτα του λιμανιού. Στα δεξιά του αντικρίζει τον Ποταμό, ακριβώς επάνω ψηλά στο βουνό ως συνέχεια του Όρμου, ενώ στην ευθεία μερικά χιλιόμετρα παραπάνω στο λόφο, ορθώνεται η Λαγκάδα η οποία δεν είναι ορατή από το σημείο αυτό. Τέλος, τα Θολάρια βρίσκονται στο βάθος αριστερά ψηλά.

aegiali amorgos bay view
Ο Όρμος της Αιγιάλης

Ο Όρμος (Γιαλός) παρουσιάζει έντονα το ψαράδικο στοιχείο αλλά είναι και ο περισσότερο κοσμοπολίτικος, καθώς υπάρχει πλήθος τουριστικών καταλυμάτων για τους επισκέπτες και πολλές επιλογές για καφέ, φαγητό, ποτό / νυχτερινή διασκέδαση και καταστήματα για ψώνια και αναμνηστικά δώρα. Ανάμεσα στα σπίτια του γιαλού, θα συναντήσετε τον ναό της Παναγίτσας με χαρακτηριστικό του το αρχαίο ιερό.

Click the English flag on the top left of our menu to read this post in English.

Ποταμός Αιγιάλη Αμοργός

Ανηφορικά του Όρμου Αιγιάλης ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο χωριό του Ποταμού. Εδώ ο οικισμός αποτελείται από δύο τμήματα: Κάτω και Άνω Ποταμός. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική κάνει και εδώ την εμφάνισή της ενώ το τοπίο και η θέα προς τη θάλασσα, κόβουν την ανάσα ιδίως κατά τις απογευματινές ώρες κατά τη δύση του ηλίου. Εκμεταλλευθείτε το! Στο Κάτω Ποταμό θα συναντήσετε την εκκλησία της Αναλήψεως (που είναι ορατή και από τον Όρμο). Ο Πάνω Ποταμός φαίνεται ανέγγιχτος και ανεπηρέαστος από το χρόνο. Εδώ θα συναντήσετε ανθρώπους εύθυμους και χαμογελαστούς σε κάθε γωνιά του. Αξίζει να χαθείτε στα σοκάκια του, όπως και στα υπόλοιπα χωριά του νησιού.

aegiali amorgos potamos
Θέα της Αιγιάλης από τον Ποταμό

Λαγκάδα Αιγιάλη Αμοργός

Η Λαγκάδα θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό σας (4 χιλιόμετρα από τον Όρμο) είτε οδικώς, είτε μέσω μονοπατιού από το Γιαλό. Πριν την είσοδο στο χωριό θα συναντήσετε την Αγία Τριάδα, σφηνωμένη σε βραχοσπηλιά, (ίσως μια μικρή αντιστοιχία με την Ιερά Μονή θα έλεγε κανείς). Το σημείο χρησίμευε ως κρησφύγετο για το ντόπιο πληθυσμό κατά τις επιδρομές των κουρσάρων. Το σημείο εορτάζεται ετήσια από τους κατοίκους της Λαγκάδας. Ο ψηλός θεόρατος βράχος παράλληλα από τον επισκέπτη στην αρχή του χωριού λέγεται Τρουτσούλα. Ο οικισμός δένει αμφιθεατρικά με το τοπίο, ενώ στα βόρεια του χωριού βρίσκεται ο χείμαρρος Αρακλός που διασχίζει το φαράγγι που υπάρχει εδώ. Καμάρες και στενά σοκάκια δεν θα μπορούσαν να λείψουν και από τη Λαγκάδα.  Τέλος, η Λόζα είναι (για άλλη μια φορά) η πλακόστρωτη πλατεία στην ανατολική είσοδο του χωριού όπου πραγματοποιούνται ετήσιες συγκεντρώσεις και πολυάριθμα μαγαζιά που μπορείτε και αξίζει να επισκεφτείτε.

Στις 14 και 15 Αυγούστου στη Λόζα της Λαγκάδας αναβιώνει το πανηγύρι της Παναγιάς Επαναχωριανής με τα Αμοργιανά εδέσματα κοφτό και ρεβύθια ενώ η μουσική με τα βιολιά και τον χορό κρατάει δύο βράδια!

Θολάρια Αιγιάλη Αμοργός

Απέναντί ακριβώς βρίσκονται τα Θολάρια (σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον Όρμο) με την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και μόνιμη συντροφιά τα απομεινάρια της Αρχαίας Αιγιάλης. Αξίζει να χαθείτε στις παραδοσιακές καμάρες, τα ασβεστωμένα σοκάκια και τις πέργκολες. Εδώ στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που εορτάζει τη 1η Ιουλίου, υπάρχουν τριγύρω διάσπαρτοι καφενέδες καθώς και παραδοσιακά εστιατόρια. Ρωτήστε τους ντόπιους για το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη παραλία της Μικρής Βλυχάδας. Εκεί, θα βρεθείτε στην ομώνυμη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, που ξεπροβαίνει από τους Γιαλίτικους γκρεμούς σαν όαση, σε κάτι λιγότερο από τριάντα λεπτά.

aegiali amorgos tholaria
Άποψη του χωριού Θολάρια στην Αιγιάλη Αμοργού

Στα Θολάρια θα σας κεράσουν ρακόμελο ντόπιο, ή ούζο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνετε μάρτυρες μιας Γιαλίτικης μαντινάδας τις βραδινές ώρες!

Όλα τα χωριά διατηρούν και εδώ τη κυκλαδική νησιώτικη παράδοση, με το λευκό στα σπίτια να κυριαρχεί!

aegiali amorgos tholaria agioi anargiroi
Οι Άγιοι Ανάργυροι στα Θολάρια Αμοργού

Αξίζει να επισκεφθείτε τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες, τις ψησταριές και τα τοπικά αρτοποιεία στο σύμπλεγμα των χωριών ώστε να γευθείτε τις εξαίσιες μυρωδάτες Αμοργιανές νοστιμιές. Στο πέρασμά σας μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικά αφεψήματα, καφέδες, τη παραδοσιακή Αμοργιανή ψημένη ρακή, και να χαθείτε λίγο πριν τη δύση του ηλίου, στα ασβεστωμένα σοκάκια οποιαδήποτε χωριού από το σύμπλεγμα της Αιγιάλης.

Λίγο πριν τη δύση, αφεθείτε στο ξάφνιασμα της Γιαλίτικης θάλασσας που δείχνει να καταπινεί τον ήλιο για μια ακόμη μια ημέρα, υπό τη παρουσία της νησίδας «Νικουριά» στα αριστερά.

Για τη βραδινή σας έξοδο οι επιλογές είναι αρκετές και περιλαμβάνουν από ένα απλό ποτό για χαλάρωση υπό τη συνοδεία απαλής μουσικής, μέχρι και ωραία δροσιστικά κοκτέιλς και happenings που σας μεταφέρουν την αύρα του καλοκαιριού και της καλής διάθεσης στο ποτήρι σας.

Διαμονή Αιγιάλη Αμοργός

Aegialis Hotel & Spa

Erisimo Amorgos Apartments

Εστιατόρια/φαγητά Αιγιάλη Αμοργός

La Luna Pizza & Pasta

Αγορές Αιγιάλη Αμοργός

ΣΗΛΗΝΑΡΙ

Τα χωριά της Αιγιάλης συνδέονται καθημερινά όλη την ημέρα με το ΚΤΕΛ της Αμοργού.

Αιγιάλη Αμοργός - Χάρτης