Αιγιάλη Αμοργός

Aegiali bay view

Η Αιγιάλη αποτελεί στην ουσία ένα μοναδικό σύμπλεγμα χωριών στη βόρεια πλευρά της Αμοργού. Εδώ βρίσκεται το δεύτερο λιμάνι του νησιού (μετά από αυτό των Καταπόλων). Αριθμεί γύρω στους 500 κατοίκους. Η χιλιομετρική απόσταση από τον οικισμό της Χώρας της Αμοργού είναι 15 χιλιόμετρα.

Αιγιάλη Αμοργός

Όπως ο επισκέπτης προσεγγίζει τα χωριά, αρχικά θα συναντήσει τον Όρμο (το κέντρο της Αιγιάλης) όπου κάτω στα αριστερά του είναι η προβλήτα του λιμανιού. Στα δεξιά του αντικρίζει τον Ποταμό, ακριβώς επάνω ψηλά στο βουνό ως συνέχεια του Όρμου, ενώ στην ευθεία μερικά χιλιόμετρα παραπάνω στο λόφο, ορθώνεται η Λαγκάδα η οποία δεν είναι ορατή από το σημείο αυτό. Τέλος, τα Θολάρια βρίσκονται στο βάθος αριστερά ψηλά.

Aegiali beach

Ο Όρμος (Γιαλός) παρουσιάζει έντονα το ψαράδικο στοιχείο αλλά και το συνάμα περισσότερο κοσμοπολίτικο, καθώς υπάρχει πλήθος τουριστικών καταλυμάτων για τους επισκέπτες και πολλές επιλογές για καφέ, φαγητό, ποτό / νυχτερινή διασκέδαση και καταστήματα για ψώνια και αναμνηστικά δώρα. Ανάμεσα στα σπίτια του γιαλού, θα συναντήσετε τον ναό της Παναγίτσας με χαρακτηριστικό του το αρχαίο ιερό.

Potamos Aegiali

Ακριβώς επάνω από το Γιαλό, αν τραβήξετε ανηφορικά το δρόμο θα οδηγηθείτε σε ένα ακόμη χωριό, εκείνο του Ποταμού. Εδώ ο οικισμός αποτελείται από δύο τμήματα: Κάτω και Άνω Ποταμός. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική κάνει για ακόμη μια φορά την εμφάνισή της ενώ το τοπίο και η θέα προς τη θάλασσα, κόβουν την ανάσα ιδίως κατά τις απογευματινές ώρες κατά τη δύση του ηλίου. Εκμεταλλευθείτε το! Στο Κάτω Ποταμό θα συναντήσετε την εκκλησία της Αναλήψεως (που είναι ορατή και από τον Όρμο). Ο Πάνω Ποταμός φαίνεται ανέγγιχτος και ανεπηρέαστος από το χρόνο. Εδώ θα συναντήσετε ανθρώπους εύθυμους και χαμογελαστούς σε κάθε γωνιά του. Αξίζει να χαθείτε στα σοκάκια του, όπως και στα υπόλοιπα χωριά του νησιού.

Η Λαγκάδα θα αποτελέσει το προτελευταίο σταθμό σας (4 χιλιόμετρα από τον Όρμο) είτε οδικώς, είτε μέσω μονοπατιού από το Γιαλό. Εδώ θα εμφανιστεί μπροστά στα μάτια σας  η Αγία Τριάδα σφηνωμένη σε βραχοσπηλιά, (ίσως μια μικρή αντιστοιχία με την Ιερά Μονή θα έλεγε κανείς). Το σημείο χρησίμευε ως κρησφύγετο για το ντόπιο πληθυσμό κατά τις επιδρομές των κουρσάρων. Το σημείο εορτάζεται ετήσια από τους κατοίκους της Λαγκάδας. Ο ψηλός θεόρατος βράχος παράλληλα από τον επισκέπτη στην αρχή του χωριού λέγεται Τρουτσούλα. Ο οικισμός δένει αμφιθεατρικά με το τοπίο, ενώ στα βόρεια του χωριού βρίσκεται ο χείμαρρος Αρακλός που διασχίζει το φαράγγι που υπάρχει εδώ. Καμάρες και στενά σοκάκια δεν θα μπορούσαν να λείψουν και από τη Λαγκάδα.  Τέλος, η Λόζα είναι (για άλλη μια φορά) η πλακόστρωτη πλατεία στην ανατολική είσοδο του χωριού όπου εκτελούνται κάθε είδους συγκεντρώσεις και πολυάριθμα μαγαζιά που μπορείτε και αξίζει να επισκεφτείτε.

Tholaria village

Απέναντί της, βρίσκεται, τέλος, ο οικισμός των Θολαρίων (απόσταση τριών χιλιομέτρων από τον Όρμο) με την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και μόνιμη συντροφιά τα απομεινάρια της Αρχαίας Αιγιάλης. Αξίζει να χαθείτε στις παραδοσιακές καμάρες, τα ασβεστωμένα σοκάκια και τις πέργκολες. Εδώ στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που εορτάζει τη 1η Ιουλίου, υπάρχουν τριγύρω διάσπαρτοι καφενέδες καθώς και παραδοσιακά εστιατόρια. Εδώ θα σας κεράσουν ρακόμελο ντόπιο, ή ούζο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνετε μέλη μιας Γιαλίτικης μαντινάδας τις βραδινές ώρες! Ρωτήστε τους ντόπιους για το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη παραλία της Μικρής Βλυχάδας. Εκεί, θα βρεθείτε στην ομώνυμη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, που ξεπροβαίνει από τους Γιαλίτικους γκρεμούς σαν όαση, σε κάτι λιγότερο από τριάντα λεπτά.

Tholaria Ag Anargiroi

Όλα τα χωριά διατηρούν και εδώ τη κυκλαδική νησιώτικη παράδοση, με το λευκό στα σπίτια να κυριαρχεί, ενώ ο Όρμος είναι ο περισσότερος τουριστικός με τις περισσότερο εναλλακτικές επιλογές για διαμονή, ψώνια καθώς και βραδινή διασκέδαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα άλλα χωριά υστερούν σε αντίστοιχες επιλογές. Αξίζει να επισκεφθείτε τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες, τις ψησταριές και τα τοπικά αρτοποιεία στο σύμπλεγμα των χωριών ώστε να γευθείτε τις εξαίσιες μυρωδάτες Αμοργιανές νοστιμιές. Στο πέρασμά σας μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικά αφεψήματα, καφέδες, τη παραδοσιακή Αμοργιανή ψημένη ρακή, και να χαθείτε λίγο πριν τη δύση του ηλίου, στα ασβεστωμένα σοκάκια οποιαδήποτε χωριού από το σύμπλεγμα της Αιγιάλης. Λίγο πριν τη δύση, αφεθείτε στο ξάφνιασμα της Γιαλίτικης θάλασσας που δείχνει να καταπινεί τον ήλιο για μια ακόμη μια ημέρα, υπό τη παρουσία της νησίδας «Νικουριάς» στα αριστερά. Για τη βραδινή σας έξοδο οι επιλογές είναι αρκετές και περιλαμβάνουν από ένα απλό ποτό για χαλάρωση υπό τη συνοδεία απαλής μουσικής, μέχρι και ωραία δροσιστικά κοκτέιλς και happenings που σας μεταφέρουν την αύρα του καλοκαιριού και της καλής διάθεσης στο ποτήρι σας.  Τα χωριά της Αιγιάλης συνδέονται καθημερινά όλη την ημέρα με το ΚΤΕΛ της Αμοργού.Αιγιάλη Αμοργός - Χάρτης

Comments

comments