Χώρα Αμοργός

chora amorgos

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επισκέπτες τη θεωρούν την πιο παραδοσιακή και γραφική όλων των Κυκλάδων, συγκρινόμενη με αντίστοιχες άλλων κυκλαδίτικων νησιών.  Η Χώρα της Αμοργού είναι η πρωτεύουσα του νησιού και σύμφωνα με τη πρόσφατη απογραφή του 2011, αριθμεί 397 κατοίκους. Βρίσκεται σε ορεινό υψόμετρο 350 μέτρων στο κέντρο του νησιού, με σήμα κατατεθέν της το Ενετικό της κάστρο από το οποίο περιβάλλεται.

Chora Amorgos

Χτίστηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς άρχοντες για την αποφυγή επιδρομών των Σαρακηνών πειρατών. Γύρω σας θα παρατηρήσετε να απλώνεται ο παραδοσιακός οικισμός με τα πολυάριθμα άσπρα κυκλαδόσπιτα, αρχοντικά κτισμένα, ενώ σε κάθε πλευρά τους υπάρχουν πολυάριθμα στενά σοκάκια, που πραγματικά αξίζει να χαθείτε σε αυτά, τραβώντας όμορφες φωτογραφίες.

Click the English flag on the top left of our menu to read this post in English. 

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Χώρας είναι οι αρκετές σε αριθμό τρουλλαίες εκκλησίες και τα μικρά ξωκλήσια της. Δεν αποτελεί υπερβολή ότι σε κάθε σχεδόν σοκάκι θα συναντήσετε περισσότερες από μια εκκλησίες. Η Χώρα άρχισε να δημιουργείται στους πρώτους βυζαντινούς χρόνους στα βόρεια και ανατολικά του κάστρου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τίποτα δεν αφέθηκε στη τύχη του, μιας και η Χώρα είναι με τέτοιο τρόπο κτισμένη όντας “αορατή” από τη θάλασσα για τη προστασία της από τις προαναφερθείσες επιδρομές των πειρατών. Το κάστρο – ύψους 65 μέτρων – οχυρώθηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Γκύζη (1207) στην Ενετοκρατία και έπειτα ξεκίνησε και η νότια επέκταση του χωριού. Μετά την κατάληψη της από τους Τούρκους (1537) η Χώρα άκμασε, πολλές εκκλησίες ανακαινίστηκαν, ενώ κατασκευάστηκαν και καινούριες. Συχνά κατά τις βραδινές περιπλανήσεις σας στη Χώρα – αλλά και σε όλα τα χωριά της Αμοργού – θα συναντήσετε αναμμένα καντήλια εντός των πολυάριθμων εκκλησιών, σημάδι πίστης και αφοσίωσης των Αμοργιανών στο Χριστιανισμό.

chora amorgos castle view

Τα σπίτια σάς αφήνουν αίσθηση προσκόλλησής τους επάνω στο Κάστρο έχουν χρώμα μεσαιωνικού χαρακτήρα, ενώ τα πλακόστρωτα σοκάκια στενεύουν και γίνονται καμαροσκέπαστα. Το εκκλησάκι της Κυρά Λεούσας που είναι ασβεστωμένο και αποτελεί κομμάτι του κάστρου, βρίσκεται εκεί περισσότερους από 15 αιώνες, αποτελώντας ίσως την πιο παλιά σε χρονολογική περίοδο εκκλησία του χωριού. Διαθέτει πρόναο και άλλα προχριστιανικά στοιχεία. Μεταξύ του σημείου αυτού και του Φωτοδότη (το Μετόχι) εκτείνεται ο συνοικισμός «βορεινά».

Χώρα Αμοργός πλατείες

Η Χώρα έχει δύο πλατείες τη Κάτω (όπου βρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη της Αμοργού) και την Απάνω Λόζα. Η λόζα είναι η κεντρική και ιδιαίτερα γραφική πλατεία της Χώρας. Προέρχεται από τη λατινική λέξη «αγορά» (loggia). Στο σημείο ξεχωρίζει ο μεγάλος ευκάλυπτος ενώ στα αριστερά (όπως ανεβαίνετε τη πλατεία) θα αντικρύσετε τη παλαιά κοινότητα Αμοργού. Στις πλατείες της αναβιώνουν τα ετήσιου χαρακτήρα Αμοργιανά γλέντια, όπως του Σωτήρος (Χριστού) στης 6 Αυγούστου και η γιορτή του παραδοσιακού Αμοργιανού παστελιού.

Η Ιερά Μητρόπολη είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου και τον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο, ενώ ανακαινίστηκε το 1689. Εδώ υπάρχει και η βυζαντινή εικόνα της Κυρά – Λεούσας από το εκκλησάκι του κάστρου που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Ο βασικός δρομίσκος της χώρας είναι παραδοσιακά λιθόστρωτος με πλάκες και σκαλάκια ενώ τριγύρω στολίζεται από καλντερίμια, και διασχίζει το χωριό από το ανατολικό μέχρι και δυτικό άκρο της.

chora amorgos streets

Στη κάτω γειτονιά (η δυτική είσοδος της Χώρας) υπάρχουν ναοί βυζαντινής προέλευσης όπως εκείνος των Αγίων Πάντων. Ο ναός αυτός ανακαινίσθηκε το 1644 και εμπεριέχει ιερά κειμήλια από τα τέλη 17ου και 18ου αιώνα.

Τέλος, αξίζει να επισκεφθεί κανείς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμοργού όπου στεγάζεται στον Πύργο του Γαβρά (18ος  αιώνας.)

Ανεβαίνοντας προς τον επάνω οικισμό του χωριού και φθάνοντας στο πλατεάκι, θα συναντήσετε την λεγόμενη Απάνω Γειτονιά με το κατάλευκο στοιχείο των σπιτιών αρχοντικά χτισμένων, να δίνει ακόμη μια φορά το παρόν. Κινηθείτε στην ανατολική αυτή πλευρά του χωριού και κοντά στην έξοδό του θα βρείτε την «Εμπροστιάδα». Πρόκειται ουσιαστικά για μια καμάρα με πολυτοξική μορφή, όπου στεγάζει το ιστορικό αρχοντικό κτίσμα του Ρούσσου (19ος αιώνας.)

chora amorgos emprostiada

Στα δεξιά της περιγραφόμενης καμάρας, το σοκάκι που θα συναντήσετε θα σας οδηγήσει σε μια ακόμη συνοικία της Χώρας, αυτή του Τρούλλου. Χαρακτηριστικό στοιχείο εδώ αποτελούν δίπατοι οικισμοί με πόρτες κατασκευασμένες από ξύλο. Σε όλο το χωρίο θα παρατηρείτε συχνά τα διασταυρωμένα σοκάκια και τριγύρω αυλές με πολύχρωμα λουλούδια ή γλάστρες και κήπους με αρχοντικά (το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό του Πολυχρόνη).

Η ίδια αυτή συνοικία πριν την εγκαταλέιψετε αποτελεί την είσοδός σας στους μύλους της Χώρας.

Η μυρωδιά γιασεμιού κάνει έντονη τη παρουσία του στο περιβάλλον χώρο του χωριού.

**Στο Κάστρο μπορείτε να ανεβείτε στη διάρκεια της ημέρας, οπωσδήποτε όμως πριν τη δύση του ηλίου. Το κλειδί για την είσοδό του μπορείτε να το ζητήσετε στη πλατεία της Λόζας, και έπειτα ανηφορικά μετά την Απάνω Λόζα, θα φθάσετε προσεκτικά μέσω μια στενής ανηφορικής σκάλας.

Κατά την είσοδό σας ανοίγοντας με κλειδαριά τη μικρή θύρα του κάστρου, θα παρατηρήσετε τις πολεμίστρες τριγύρω του, δημιουργημένες για την απώθηση των πειρατών.

Αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το επιτρέπουν, θαυμάστε τη πανοραμική θέα του χωριού, φωτογραφίζοντάς το, δείτε το δυτικό μέρος του νησιού και τριγύρω τη θάλασσα. Ιδανική προτεινόμενη ώρα αυτή λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Προτάσεις διαμονής στη Χώρα:

Meltemi Apartments

Προτάσεις για φαγητό στη Χώρα:

Απόσπερο

Αρμπαρόριζα

Λιοτρίβι

Πέτρινο – Πιτσαρία

Τρανζιστοράκι

Προτάσεις για καφέ / μπαρ/ γλυκά στη Χώρα:

Καλλιστώ ζαχαροπλαστείο

Χώρα Αμοργός - Χάρτης

Comments

comments