Χώρα Αμοργός

Η Χώρα της Αμοργού είναι η πρωτεύουσα του νησιού και σύμφωνα με τη πρόσφατη απογραφή του 2011, αριθμεί 397 κατοίκους. Βρίσκεται σε ορεινό υψόμετρο 350 μέτρων στο κέντρο του νησιού, με σήμα κατατεθέν της το Ενετικό της κάστρο από το οποίο περιβάλλεται. Οι περισσότεροι επισκέπτες την θεωρούν την πιο παραδοσιακή και γραφική μεταξύ των Κυκλάδων!

Chora Amorgos

Χτίστηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς άρχοντες για την αποφυγή επιδρομών των Σαρακηνών πειρατών. Γύρω σας θα παρατηρήσετε να απλώνεται ο παραδοσιακός οικισμός με τα πολυάριθμα άσπρα κυκλαδόσπιτα, αρχοντικά κτισμένα, ενώ σε κάθε πλευρά τους υπάρχουν πολυάριθμα στενά σοκάκια, που πραγματικά αξίζει να χαθείτε σε αυτά, τραβώντας όμορφες φωτογραφίες

chora amorgos
Η Χώρα της Αμοργού

Click the English flag on the top left of our menu to read this post in English.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Χώρας είναι οι πολυάριθμες τρουλλαίες εκκλησίες και τα μικρά ξωκλήσια της. Δεν αποτελεί υπερβολή ότι σε κάθε σχεδόν σοκάκι θα συναντήσετε περισσότερες από μια εκκλησίες! Η Χώρα της Αμοργού άρχισε να δημιουργείται στους πρώτους βυζαντινούς χρόνους στα βόρεια και ανατολικά του κάστρου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τίποτα δεν αφέθηκε στη τύχη του, μιας και η πρωτεύουσα της Αμοργού είναι με τέτοιο τρόπο κτισμένη όντας «αορατή» από τη θάλασσα για τη προστασία της από τις επιδρομές των πειρατών!

Το κάστρο – ύψους 65 μέτρων – οχυρώθηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Γκύζη (1207) στην Ενετοκρατία και έπειτα ξεκίνησε και η νότια επέκταση του χωριού. Μετά την κατάληψη της από τους Τούρκους (1537) η Χώρα άκμασε, πολλές εκκλησίες ανακαινίστηκαν, ενώ κατασκευάστηκαν και καινούριες. Συχνά κατά τις βραδινές περιπλανήσεις σας στη Χώρα – αλλά και σε όλα τα χωριά της Αμοργού – θα συναντήσετε αναμμένα καντήλια εντός των εκκλησιών, σημάδι πίστης και αφοσίωσης των Αμοργιανών στο Χριστιανισμό!

Η Χώρα της Αμοργού όπως διακρίνεται από το Ενετικό Κάστρο της

Τα μεσαιωνικού χαρακτήρα σπίτια αφήνουν αίσθηση προσκόλλησής τους επάνω στο Κάστρο, ενώ τα πλακόστρωτα σοκάκια στενεύουν και γίνονται καμαροσκέπαστα. Το εκκλησάκι της Κυρά Λεούσας που είναι ασβεστωμένο αποτελεί κομμάτι του κάστρου, βρίσκεται εκεί περισσότερους από 15 αιώνες, αποτελώντας ίσως την παλαιότερη χρονολογικά σε περίοδο εκκλησία του χωριού. Διαθέτει πρόναο καθώς και προχριστιανικά στοιχεία. Μεταξύ του σημείου αυτού και του Φωτοδότη (Μετόχι) εκτείνεται ο συνοικισμός «βορεινά».

Χώρα Αμοργός πλατείες

Η Χώρα Αμοργού έχει δύο πλατείες τη Κάτω (όπου βρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη της Αμοργού) και την Απάνω Λόζα. Η λόζα είναι η κεντρική και ιδιαίτερα γραφική πλατεία της Χώρας. Προέρχεται από τη λατινική λέξη «αγορά» (loggia). Στο σημείο ξεχωρίζει ο μεγάλος ευκάλυπτος ενώ στα αριστερά (όπως ανεβαίνετε τη πλατεία) θα αντικρύσετε τη παλαιά κοινότητα Αμοργού.

Στη κεντρική πλατεία της Χώρας αναβιώνουν ετησίως Αμοργιανά γλέντια, όπως:
– Σωτήρος Χριστού – 6 Αυγούστου
– Γιορτή του Παστελιού

Η Ιερά Μητρόπολη είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου και τον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο, ενώ ανακαινίστηκε το 1689. Εδώ υπάρχει και η βυζαντινή εικόνα της Κυρά – Λεούσας από το εκκλησάκι του κάστρου που αναφέρθηκε προηγουμένως. Ο βασικός δρομίσκος της χώρας είναι παραδοσιακά λιθόστρωτος με πλάκες και σκαλάκια ενώ τριγύρω στολίζεται από καλντερίμια, και διασχίζει το χωριό από το ανατολικό μέχρι και δυτικό άκρο της.

Παραδοσιακό λιθόστρωτο καλντερίμι της Χώρας

Στη κάτω γειτονιά (δυτική είσοδος της Χώρας) υπάρχουν ναοί βυζαντινής προέλευσης όπως εκείνος των Αγίων Πάντων. Ο ναός αυτός ανακαινίσθηκε το 1644 και εμπεριέχει ιερά κειμήλια από τα τέλη 17ου και 18ου αιώνα.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμοργού όπου στεγάζεται στον Πύργο του Γαβρά (18ος  αιώνας.)

Ανεβαίνοντας προς τον επάνω οικισμό του χωριού θα φθάσετε στο πλατεάκι όπου βρίσκονται και τα ΕΛΤΑ της Αμοργού. Από το σημείο αυτό θα συναντήσετε την λεγόμενη Απάνω Γειτονιά με το κατάλευκο στοιχείο των σπιτιών αρχοντικά χτισμένων, να δίνει ακόμη μια φορά το παρόν. Κινηθείτε στην ανατολική αυτή πλευρά του χωριού και κοντά στην έξοδό του θα βρείτε την «Εμπροστιάδα». Πρόκειται ουσιαστικά για μια καμάρα με πολυτοξική μορφή, όπου στεγάζει το ιστορικό αρχοντικό κτίσμα του Ρούσσου (19ος αιώνας.)

Η «Εμπροστιάδα» της Χώρας

Στα δεξιά της καμάρας, το σοκάκι που θα συναντήσετε θα σας οδηγήσει σε μια ακόμη συνοικία της Χώρας, αυτή του Τρούλλου. Χαρακτηριστικό στοιχείο εδώ αποτελούν δίπατοι οικισμοί με πόρτες κατασκευασμένες από ξύλο. Σε όλο το χωρίο θα παρατηρείτε συχνά τα διασταυρωμένα σοκάκια και τριγύρω αυλές με πολύχρωμα λουλούδια ή γλάστρες και κήπους με αρχοντικά (το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό του Πολυχρόνη).

Η ίδια συνοικία αποτελεί την είσοδός σας στους μύλους της Χώρας.

Η μυρωδιά γιασεμιού κάνει έντονη τη παρουσία του στο περιβάλλον χώρο του χωριού.

**Στο Ενετικό Κάστρο μπορείτε να ανεβείτε στη διάρκεια της ημέρας, μέχρι πριν από τη δύση του ηλίου. Το κλειδί για την είσοδό του μπορείτε να το ζητήσετε στη πλατεία της Λόζας, και έπειτα θα ανηφορίσετε μετά την Απάνω Λόζα, φθάνοντας προσεκτικά μέσω μια στενής ανηφορικής σκάλας.

Κατά την είσοδό σας ανοίγοντας τη μικρή θύρα του κάστρου, θα παρατηρήσετε τις πολεμίστρες τριγύρω του, δημιουργημένες για την απώθηση των πειρατών.

Αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, θαυμάστε τη πανοραμική θέα του χωριού, φωτογραφίζοντάς το, δείτε το δυτικό μέρος του νησιού και τριγύρω τη θάλασσα. Ιδανική προτεινόμενη ώρα αυτή λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Διαμονή Χώρα Αμοργός:

Κάντε κράτηση τώρα μέσω της σελίδας μας χωρίς έξτρα προμήθεια!

Meltemi Apartments

Pension Marousso

Εστιατόρια / φαγητό Χώρα Αμοργός:

Απόσπερο

Αρμπαρόριζα

Καστάνης

Λιοτρίβι

Πέτρινο – Πιτσαρία

Τρανζιστοράκι

Cafe / μπαρ / γλυκά Χώρα Αμοργός:

Καλλιστώ ζαχαροπλαστείο

Ήλιος Cafe-Bar

Αγορές Χώρα Αμοργός:

Ina Accessories 

Χώρα Αμοργός - Χάρτης