Κάτω Μεριά Αμοργός

Στο Νοτιοδυτικό τμήμα του μακρόστενου νησιού απλώνεται κατά το ήμισυ σχεδόν (και μετά τη Χώρα) η «κάτω μεριά» της Αμοργού. Κυριαρχεί έντονα το αγροτικό στοιχείο του νησιού. Ουσιαστικά επρόκειτο για διάσπαρτα χωριά. Μετά τον Άη Γιώργη τον Βαλσαμίτη, έχοντας ξεκινήσει το δρόμο της «κάτω μεριάς», το Σταυρό και τη Μαρκιανή, θα αντιληφθείτε μια αλλαγή σκηνικού τοπίου στο νησί. Εδώ πλέον κάνουν την εμφάνισή τους τα ψήγματα της αλιείας, της  γεωργίας και της κτηνοτροφίας, μιας και οι κάτοικοι τα έχουν ως κύρια πηγή ασχολίας ως επί το πλείστον, με περιορισμένες επιλογές διασκέδασης για τον επισκέπτη του νησιού.

kato meria
Η Κάτω Μεριά Αμοργού | Χωριό Βρούτση

Kato meria

Τα χωριά που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι τα: Καμάρι, Βρούτση, Αρκεσίνη, Κολοφάνα και Καλοταρίτισσα.

Click the English flag on the top left of our menu to read this post in English.

Την αρχή κάνει το χωριό Καμάρι, ένας αραιοκατοικημένος οικισμός, η παραλία του Μούρου ακολουθεί, με το χωριό Βρούτση να έπεται αμέσως μετά. Στο Βρούτση θα παρατηρήσετε αρχικά τον ευδιάκριτο παλιό ανεμόμυλο στη κορυφή του λόφου του χωριού. Το χωριό απέχει σχεδόν 12 χιλιόμετρα της Χώρας με λιγοστούς κατοίκους. Ονομάστηκε έτσι από έναν ομώνυμο Βυζαντινό αξιωματούχο που εξορίστηκε και έζησε εκεί. Εδώ βρίσκεται η αφετηρία σας με προορισμό το Καστρί.

kato meria kastri monopati
Το Καστρί

Συνεχίζοντας τον κύριο δρόμο σας, εμφανίζεται μπροστά σας η Αρκεσίνη (μια εκ των αρχαιότερων πόλεων του νησιού, 13 χιλιόμετρα της Χώρας) που απλώνεται στο κάμπο και ο ιερός ναός του Αγίου Ονουφρίου. Αντικριστά θα συναντήσετε το συνοικισμό της Ραχούλας, για να φθάσετε τελικώς στη Κολοφάνα που τη χωρίζουν σχεδόν 18 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Το χωριό πήρε το όνομά του από το βασιλιά Κολοφώνα.

Το χωρίο Κολοφάνα

Λίγο παραδίπλα θα συναντήσετε μικρές εύφορες κοιλάδες όπως στο Κάτω Κάμπο και τον ορμίσκο της Καλοταρίτισσας, όπου τα σπίτια της είναι διασκορπισμένα στο περίγυρο χώρο. Στον ορμίσκο αυτό μπορείτε να πάρετε το καϊκάκι με κατεύθυνση το νησάκι της Γραμβούσσας όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά!

kato meria kalotaritissa bay
Ο απάνεμος ορμίσκος της Καλοταρίτισσας | Απέναντι δεξιά η Γραμβούσσα

Ο όρμος Παραδείσια όπου αποτελεί καταφύγιο των ψαράδων για τις βάρκες τους και στο νοτιότερο άκρο του νησιού όπου τελευταίο σημείο – σταθμός είναι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα 20 χιλιόμετρα από τη Χώρα (πρώην βοσκότοπος).  

kato meria agia paraskeyh
Η Αγία Παρασκευή

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που διοργανώνεται ετησίως, συγκεντρώνει επισκέπτες που γεύονται το διάσημο πατατάτο, τη πιο διάσημη σπεσιαλιτέ του νησιού (σ.σ. κατσίκι με πατάτες).

Διαμονή Κάτω Μεριά Αμοργός

Κάντε κράτηση τώρα μέσω της σελίδας μας χωρίς έξτρα προμήθεια!

Marousso Rooms

Φωτό από το χωριό Βρούτση και Καστρί by M Theol Photography

Κάτω Μεριά Αμοργός - Χάρτης