Κάτω Μεριά Αμοργός

Vroutsi - kato meria

Στο Νοτιοδυτικό τμήμα του μακρόστενου νησιού απλώνεται κατά το ήμισυ σχεδόν (και μετά τη Χώρα) η «κάτω μεριά» της Αμοργού. Κυριαρχεί έντονα το αγροτικό στοιχείο του νησιού. Ουσιαστικά επρόκειτο για διάσπαρτα χωριά. Μετά τον Άη Γιώργη τον Βαλσαμίτη, έχοντας ξεκινήσει το δρόμο της «κάτω μεριάς», το Σταυρό και τη Μαρκιανή, θα αντιληφθείτε μια αλλαγή σκηνικού τοπίου στο νησί. Στο τμήμα του εδώ πλέον κάνουν έντονα την εμφάνισή τους τα ψήγματα της αλιείας, της  γεωργίας και της κτηνοτροφίας, μιας και οι κάτοικοι τα έχουν ως κύρια πηγή ασχολίας ως επί το πλείστον, με περιορισμένες επιλογές διασκέδασης για τον επισκέπτη του νησιού.

Kato meria

Τα χωριά που θα συναντήσει ο επισκέπτης καθοδόν είναι τα: Καμάρι, Βρούτση, Αρκεσίνη, Κολοφάνα και Καλοταρίτισσα. 

Την αρχή κάνει το χωριό Καμάρι, ένας αραιοκατοικημένος οικισμός, η παραλία του Μούρου ακολουθεί, με το χωριό Βρούτση να έπεται αμέσως μετά. Στο Βρούτση θα παρατηρήσετε αρχικά τον ευδιάκριτο παλιό ανεμόμυλο στη κορυφή του λόφου του χωριού. Το χωριό απέχει σχεδόν 12 χιλιόμετρα της Χώρας με λιγοστούς κατοίκους. Ονομάστηκε έτσι από έναν ομώνυμο Βυζαντινό αξιωματούχο που εξορίστηκε και έζησε εκεί. Εδώ βρίσκεται η αφετηρία σας με προορισμό το Καστρί.

kastri monopati

Συνεχίζοντας το κύριο δρόμο σας , εμφανίζεται μπροστά σας  η Αρκεσίνη (μια εκ των αρχαιότερων πόλεων του νησιού  (13 χιλιόμετρα της Χώρας)  που απλώνεται στο κάμπο και ο ιερός ναός του Αγίου Ονουφρίου. Αντικριστά θα συναντήσετε το συνοικισμό της Ραχούλας, για να φθάσετε τελικώς στη Κολοφάνα που τη χωρίζουν σχεδόν 18 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Το χωριό πήρε το όνομά του από το βασιλιά Κολοφώνα.

kolofana

Kalotaritissa bay

Λίγο παραδίπλα θα συναντήσετε μικρές εύφορες κοιλάδες όπως στο Κάτω Κάμπο και τον ορμίσκο της Καλοταρίτισσας, όπου τα σπίτια της είναι διασκορπισμένα στο περίγυρο χώρο. Στον ορμίσκο αυτό μπορείτε να πάρετε το καϊκάκι με κατεύθυνση το νησάκι της Γραμβούσσας όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά!

Ο όρμος Παραδείσια όπου αποτελεί καταφύγιο των ψαράδων για τις βάρκες τους και στο νοτιότερο άκρο του νησιού όπου τελευταίο σημείο – σταθμός είναι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής  στα 20 χιλιόμετρα από τη Χώρα (πρώην βοσκότοπος).  Στο πανηγύρι που στήνεται προς τιμήν της από όλο το νησί σε ετήσια βάση με πλήθος επισκεπτών από τα γύρω νησιά, τουριστών και όχι μόνο, σερβίρεται το διάσημο πατατάτο που ανήκει στις πιο ξεχωριστές σπεσιαλιτέ του νησιού (σ.σ. κατσίκι με πατάτες).

agia paraskeyh-katomeria-amorgos

Φωτό από το χωριό Βρούτση και Καστρί by M Theol Photography

Κάτω Μεριά Αμοργός - Χάρτης

Comments

comments