Κατάπολα – Αμοργός

Τα Κατάπολα της Αμοργού

Τα Καταπόλα της Αμοργού, με το στενόμακρο κόλπο, αριθμούν 380 κατοίκους και είναι το ένα εκ των δύο λιμανιών της Αμοργού. Είναι φυσικό λιμάνι και αποτελούνται από τρείς οικισμούς. Στα αριστερά (κατηφορίζοντας ο επισκέπτης το δρόμο προς το λιμάνι,) τα «Κατάπολα» όπου και δένουν τα πλοία, στη μέση το «Ραχίδι» και δεξιά το «Ξυλοκερατίδι».

Katapola Amorgos

Ο οικισμός των Καταπόλων αγκαλιάζεται από το βουνό Μουντουλιά όπου εκεί βρίσκεται η αρχαία Μινώα, ενώ έπειτα συναντάμε τα εκκλησάκια των Αγ. Ιωάννη, των Αγ. Αναργύρων και της Παναγίτσας. Στην απέναντι πλευρά, μετά το «Ξυλοκερατίδι», βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα.

Click the English flag on the top left of our menu to read this post in English. 

Το όνομά Κατάπολα προέρχεται από τις λέξεις  «Κάτω πόλη».  Επί Τουρκοκρατίας το λιμάνι – σε αντιδιαστολή της Χώρας – δεν γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, ενώ έπειτα άρχισε να κατοικείται κυρίως από καπεταναίους, ενώ με το πέρασμα του χρόνου φτάνουμε στο σήμερα, με πλήθος μαγαζιών, εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων να κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη θερινή περίοδο. Επιπλέον, το προσφάτως ανακαινισμένο Δημοτικό camping, καθιστούν το λιμάνι πόλο έλξης για επιχειρηματικές και τουριστικές δραστηριότητες. Εδώ αράζουν μικρά πλοιάρια και ιστιοπλοϊκά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί. Click the English flag on the top left of our menu to read this post in English. 

Επισκεφθείτε το λιμάνι των Καταπόλων και απολαύστε το μπάνιο σας στις παραλίες του, περπατήστε κατά μήκος του λιμανιού πριν το ηλιοβασίλεμα και «χαθείτε» στα γεμάτα ζωή σοκάκια! Περβόλια και κάθε λογής οπωροκηπευτικά θα συναντήσετε κατά μήκος των εξορμήσεών σας στα πλακόστρωτα σοκάκια στην ενδοχώρα των Καταπόλων. Αρκεστείτε σε φωτογραφίες συνδυάζοντάς τες με τη νησιώτικη και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική!

Η Παναγία Καταπολιανή

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Παναγιά Καταπολιανή όπου αποτελεί ανακαινισμένο Χριστιανικό μνημείο του νησιού.

Κινούμενοι προς την έξοδο του οικισμού (στο δρόμο προς τη Χώρα της Αμοργού) και φτάνοντας στο Ραχίδι, θα δείτε το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού σχολείου του λιμανιού.  Πριν τη διασταύρωση προς την έξοδο του λιμανιού είναι πιθανόν να συναντήσετε πάπιες που κάνουν το σουλάτσο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι και το ηλιοβασίλεμα, όπου μπορείτε να το απολαύσετε στα παγκάκια κατά μήκος του δρόμου πριν την είσοδό σας στο λιμάνι. Το Ραχίδι κοσμείται από την επιβλητική ενοριακή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.

Βαδίζοντας μετά το συνοικισμό του λιμανιού και ακολουθώντας ένα χωμάτινο μονοπάτι, θα προσεγγίσετε το εκκλησάκι της Παναγιάς, όπου τοποθετείται δίπλα από την ακτή στις παρυφές του όρους Μουντουλιά. Με κατεύθυνση προς τα δυτικά θα συναντήσετε στους λόφους μετά το λιμάνι, τη διπλή βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, και πιο κάτω σε μια διαδρομή (με στροφές ζικ-ζακ)  θα αντικρύσετε τον Αη Γιάννη που εορτάζει στης 30 Αυγούστου κάθε χρόνο. Κατά μήκος της διαδρομής στο τμήμα αυτό, καμαρώστε το Άγαλμα της Ερατώς να αγναντεύει καθημερινώς τη θάλασσα.Ξυλοκερατίδι Κατάπολα Αμοργός

Ο οικισμός Ξυλοκερατίδι εκτείνεται στη συνέχεια του παραλιακού δρόμου απέναντι των Καταπόλων, διατηρεί ακόμη και σήμερα το ναυτικό και νησιώτικο στοιχείο του, καθώς υπήρξε κέντρο ναυπήγησης και ελλιμενισμού των ιστιοφόρων πλοίων του νησιού.

Ο οικισμός Ραχίδι στα Κατάπολα της Αμοργού. Αριστερά μέρος από το Ξυλοκερατίδι

Εδώ θα συναντήσετε ορισμένα σπιτια με τα θεμέλια τους να είναι μέσα στη θάλασσα! Κατά την έξοδο του οικισμού μέσω ενός μονοπατιού, θα συναντήσετε θολωτούς τάφους από τη Μυκηναϊκή εποχή, ενώ άλλο μονοπάτι θα σας κατευθύνει στο ναό της Ευαγγελίστριας (από τη πρώιμη βυζαντινή περίοδο). Ακολουθώντας το μονοπάτι έπειτα σχετικής σήμανσης, θα κατευθυνθείτε προς το εκκλησάκι του Αη Παντελεήμονα με την ομώνυμη παραλία και τη παραλία Μαλτέζι λίγο πιο κάτω.

Τα Κατάπολα | Βραδυνή λήψη

Διαμονή Κατάπολα Αμοργός

Κάντε κράτηση τώρα μέσω της σελίδας μας χωρίς έξτρα προμήθεια!

Villa Katapoliani – Art Hotel

Κατάπολα Αμοργός - Χάρτης