Τα παραδοσιακά ξεροτήγανα Αμοργού είναι οι γνωστές μας “δίπλες“ που παρασκευάζονται τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά, ενώ επιπροσθέτως προσφέρονται σε γάμους και βαφτίσια μαζί με το Αμοργιανό παστέλι. Όπως ορίζει και η ονομασία τους, είναι “διπλωμένα” σε διάφορους σχηματισμούς (όπως τριαντάφυλλο), ενώ ραντίζονται με ντόπιο μέλι και γαρνίρονται με σουσάμι.
Ετήσια γιορτή ξεροτήγανου Αμοργός
Κάθε χρόνο συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στην Αιγιάλη η ετήσια γιορτή ξεροτήγανου! Η ξεχωριστή βραδιά είναι αφιερωμένη στο ξεχωριστό γλύκισμα, ενώ οι γυναίκες του χωριού παρουσιάζουν ζωντανά στο κοινό ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής του ξεροτήγανου.
Ακολουθεί αυθεντικό παραδοσιακό Αμοργιανό γλέντι με μουσική, ψημένη ρακή Αμοργού και χορό.
Η ετήσια εκδήλωση πραγματοποιείται από τη νεολαία Αιγιάλης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό & Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Αρχαία Βιγλα».
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχει από πριν έτοιμος ένας ικανοποιητικά μεγάλος αριθμός ξεροτήγανων, για να καλύψει τον αριθμό των παρευρισκομένων της εκδήλωσης.
Ξεροτήγανο Αμοργός συνταγή
Για μια μικρή ποσότητα ξεροτηγάνων θα χρειαστείτε:
- 1kg Αλεύρι
- 1 φλυτζανάκι λάδι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- Λίγο αλάτι και 1 με 1μιση ποτήρι νερό.
Με αυτό τον τρόπο, η ζύμη θα πάρει την σκληρότητα που χρειάζεται.
Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μηχάνημα ώστε να πάρει το σχήμα του ξεροτήγανου και έπειτα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, ρίχνοντας στη συνέχεια μέλι και το καβουρδισμένο σησάμι.
Δείτε ένα σχετικό video της προετοιμασίας εδώ.
Photo credits: go-amorgos.gr