Είναι σούπα η οποία παρασκευάζεται με βάση τα ψιλοκομμένα εντόσθια του κατσικιού (=ο πατσάς). Ονομάζεται έτσι διότι περιέχει εκτός των άλλων υλικών (αλατοπίπερο, σκελίδες σκόρδου) και ξύδι. Όλα τα υλικά μαζί προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στο Αμοργιανό αυτό έδεσμα. Το πιάτο σερβίρεται στα ετήσια πανηγύρια (ολονυκτίες).

Κατεξοχήν Πρωτοχρονιάτικο Αμοργιανό έδεσμα με κύρια συστατικά την Αμοργιανή μυζήθρα και το στάρι (αλεύρι). Εφόσον βρεθείτε την ημέρα του πανηγυριού της Αγ. Παρασκευής στο νησί μπορείτε να το επιλέξετε μαζί με το παραδοσιακό πατατάτο. Ζητήστε το και στις ταβέρνες του νησιού.

Τα όσπρια δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το Αμοργιανό τραπέζι. Το γνωστό μας φάβα ή αλλιώς μαγείρεμα (στην εικονιζόμενη φωτογραφία), έχει υψηλή διαθρεπτική αξία στον ανθρώπινο οργανισμό και αφήνει στη γεύση μια ιδιαίτερα βελούδινη υφή. Παρασκευάζεται από το κατσούνι (μια ποικιλία αρακά). Για την άλεσή του γίνεται χρήση χειρόμυλου. Τα υλικά για την παρασκευή του είναι ελαιόλαδο, αλάτι, νερό και το φάβα. Από φάβα προκύπτουν και οι φαβατοκεφτέδες, ακόμη ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει επιπλέον ορισμένα Αμοργιανά βότανα ως συστατικά.

fava amorgos

Πρόκειται για πίτες γεμιστές από αγριοσέσκουλα (σκουροπράσινα φύλλα με ελαφρά ξινή γεύση που έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες) και μυρωδικά. Αυτά θα ζεματιστούνε, και θα αναμειχθούν με κρεμμυδάκια, άγριο μάραθο και δυόσμο. Τέλος, τυλίγονται σε ζύμη και το αποτέλεσμα είναι τραγανό και πεντανόστιμο!

Στις ψαρόσουπες έχουμε την υπέροχη Αμοργιανή Κακαβιά: με μίγμα ψαρικών όπως σκορπίνα, χάνος, πέρκα και λύχνος.

Τέλος, εάν επισκεφθείτε το νησί την Άνοιξη δοκιμάστε τα πορίχια (βλαστάρια) καθώς και τους μανίτες διαφόρων τύπων. Επίσης τα γνωστά φραγκόσυκα τα συναντάμε και εδώ.

el