amorgos insieme beer
Amorgos, Blogging

Μια Ιταλική μοναστηριακή μπύρα με το όνομα “Αμοργός”!

Μια μικρή Ιταλική ζυθοποιία παρασκευάζει μοναστηριακή μπύρα και της δίνει το όνομα Αμοργός. Παρακάτω μαθαίνουμε για τα συστατικά της καθώς και την πηγή έμπνευσης της ονομασία της.

Amorgos insieme beer

Ο Paolo Bruni, ένας εκ των ιδρυτών της Ιταλικής ζυθοποιίας ονόματι Insieme Birra, μας μιλάει για την μοναστηριακή μπύρα που παρασκευάζουν και εξηγεί το λόγο που έδωσε το ονομά “Αμοργός” σε αυτή.

“Η Αμοργός είναι η νέα μπύρα της ζυθοποιίας μας και είναι μια μπύρα Abbey (=αβαείου). Το όνομα “Αμοργός” προήλθε εμπνευσμένο από ένα τραγούδι ενός ιταλικού μουσικού γκρουπ”.

Ο ίδιος έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτό το τραγούδι, και όταν με τους συνεργάτες του αποφάσισαν να παράξουν μια βελγική μπύρα με ιδιαίτερη αφρώδη γεύση αμέσως σκέφτηκαν να την ονομάσουν “Αμοργός”.

“Αν και δεν έχω επισκεφθεί την Αμοργό, με μια αναζήτηση που πραγματοποίησα σε αυτό υπέροχο νησί, ανακάλυψα την ύπαρξη του διάσημου Μοναστηριού, του οποίου βάζουμε την ετικέτα σε κάθε φιάλη της μπύρας μας. Αυτό αποτέλεσε και το σημάδι ότι βρήκαμε το σωστό όνομα!”

“Το τραγούδι Αμοργός είναι instrumental μόνο (χώρις στίχους). Δυστυχώς, η μπύρα μας προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, ενώ να τονίσουμε ότι είμαστε μια μικρή εταιρεία ζυθοποιίας“.

Η Εταιρεία μας, Insieme Birra, στην αγγλική γλώσσα έχει την κυριολεκτική σημασία της Beer (=μπύρα), ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 από τέσσερις Ιταλούς φίλους”.

“Η αποστολή της ζυθοποιίας είναι η παραγωγή μια ωραίας μπύρας προς κατανάλωση και παράλληλα οραματιζόμαστε μια μπύρα παρασκευασμένη με αυθεντικές συνταγές, χρησιμοποιώντας υλικά υψηλής ποιότητας και αγνών πρώτων υλών”.

amorgos insieme beer team

Η Ιταλική ζυθοποιία παράγει 4 μπύρες:

  • Experientiale, μια χρυσή ale αρωματισμένο με κόκκινα φρούτα,
  • No More, ένας Αμερικανός Pale Ale,
  • Close Out, ένα αμερικανικό σιτάρι και
  • Amorgos Abbey, μοναστηριακή μπύρα αρωματισμένη με πορτοκάλι, φλούδες λεμονιού και δενδρολίβανο.

Είδη μοναστηριακών μπυρών:

Οι μοναστηριακές μπύρες είναι δυο ειδών: Trappist και Abbey και “γεννιούνται” μέσα από εφτά μοναστήρια σε όλο τον κόσμο. Κάποια από αυτά βρίσκονται στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Στη πρώτη κατηγορία εντάσσονται όταν:

  • Η μπύρα παράγεται εντός ορίων του μοναστηριού Trappist, είτε από μοναχούς ή είτε υπό την εποπτεία αυτών.
  • Το ζυθοποιίο βρίσκεται εντός της μονής και οι επιχειρηματικότητα οφείλει να εναρμονίζεται στον μοναστικό τρόπο ζωής
  • Η ζυθοποιία δεν προορίζεται να έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το εισόδημα καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης των μοναχών, τη συντήρηση των κτιρίων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του. Το υπόλοιπο κέρδος προορίζεται για φιλανθρωπικό σκοπό και στηρίζει άτομα που το έχουν ανάγκη.
  • Οι ζυθοποιίες πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και με τα πρότυπα ενημέρωσης καταναλωτών.
  • Η διαφήμιση και επικοινωνία τους οφείλει να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σεμνότητα που να αρμόζει στο θρησκευτικό σκηνικό στο οποίο λαμβάνει χώρα η ζυθοποίηση.

Τα μοναστήρια, για την παραγωγή της μπύρας, χρησιμοποιούσαν και κατοίκους της εκάστοστε περιοχής. Έτσι κάποιες από τις παλιές συνταγές των μοναστηριακών μπυρών, διασώθηκαν και αναβίωσαν από ζυθοποιούς εκτός των μοναστηριών, όταν εκείνα σταμάτησαν πλέον να παρασκευάζουν μπύρα. Οι συγκεκριμένες μπύρες που ενώ είναι βασισμένες στις παλιές συνταγές των μοναστηριών, αλλά παρασκευάζονται σε μη μοναστηριακές ζυθοποιίες είναι γνωστές ως Abbey beers. Κάποιες παίρνουν το όνομα υπαρχόντων μοναστηριών, με την άδεια τους, ενώ άλλες απλά χρησιμοποιούν το όνομα ενός μοναστηριού που ίσως κάποτε έφτιαχνε μια τέτοια μπύρα αλλά πλέον έχει πάψει να υπάρχει.

Μάθε περισσότερα για τις μοναστηριακές μπύρες στο fnl-guide.com.

featured image via twitter InsiemeBirra.

Comments

comments

About the author

Related Posts