Κάστρο Χώρα Αμοργός

Το Ενετικό κάστρο αποτελεί σήμα κατατεθέν και «φύλακας» της Χώρας Αμοργού. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς άρχοντες για την αποφυγή των επιδρομών Σαρακηνών πειρατών.

Castle of Chora Amorgos

Ο επισκέπτης της γύρω του παρατηρεί να απλώνεται ο παραδοσιακός οικισμός με τα πολυάριθμα άσπρα κυκλαδόσπιτα, αρχοντικά κτισμένα, ενώ σε κάθε πλευρά τους υπάρχουν πολυάριθμα στενά σοκάκια, που πραγματικά αξίζει να χαθεί κανείς σε αυτά, τραβώντας όμορφες φωτογραφίες.

Το κάστρο – ύψους 65 μέτρα –  οχυρώθηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Γκύζη (1207) στην Ενετοκρατία και έπειτα ξεκίνησε και η νότια επέκταση του χωριού. Μετά τη κατάληψη της από τους Τούρκους (1537), η Χώρα άκμασε. 

castle of chora amorgos view
Πανοραμική θέα της Χώρας Αμοργού από το Κάστρο

Ακριβώς απέναντι από το κάστρο, σε πανοραμική και περίοπτη θέση βρίσκονται οι παλιοί της ανεμόμυλοι που στέκονται αγέρωχοι εκατοντάδες χρόνια, στο ανά διαστήματα φύσημα των ανέμων, με τη μυρωδιά γιασεμιού να κάνει έντονη την παρουσία του στο περιβάλλον του χωριού.

Στο Κάστρο ο επισκέπτης μπορεί να ανεβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν τη δύση του ηλίου. Το κλειδί για την είσοδό του μπορεί να το ζητήσει στη πλατεία της Λόζας, και έπειτα ανηφορικά μετά την Απάνω Λόζα, φτάνει προσεκτικά μέσω μια στενή πέτρινης σκάλας.

Κατά την είσοδό σας ανοίγοντας με κλειδαριά τη μικρή θύρα του κάστρου, θα παρατηρήσετε τις πολεμίστρες τριγύρω του, δημιουργημένες για την απώθηση των πειρατών.

castle of chora amorgos embrasures
Το σημείο από τις πολεμίστρες του Κάστρου της Χώρας Αμοργός

Αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το επιτρέπουν, θαυμάστε τη πανοραμική θέα του χωριού, φωτογραφίζοντάς το, δείτε το δυτικό μέρος του νησιού και τριγύρω τη θάλασσα. Ιδανική προτεινόμενη ώρα επίσκεψης λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.