Μύλοι Χώρα Αμοργός

Μύλοι Χώρα Αμοργός

windmills chora amorgos

Η συνοικία του Τρούλλου της Χώρας της Αμοργού αποτελεί είσοδο προς τους μύλους της, που την περικλείουν αμφιθεατρικά στην δίχως άλλο, ανεμοδαρμένη λοφοσειρά της.

Windmills chora amorgos

Όσοι μύλοι διατηρούνται σε κάποιο βαθμό ως σήμερα, έχουν ως στοιχείο στο εσωτερικό, τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνταν από τους μυλωνάδες για την άλεση ψωμιού. Μάλιστα η ιστορία απαριθμεί τους μύλους κατά το 19 αιώνα ως δεκαοκτώ (18) συνολικά!

Βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το κάστρο, σε πανοραμική, περίοπτη θέση και αγέρωχοι, εκατοντάδες χρόνια, αντιστέκονται στο ανά διαστήματα φύσημα των ανέμων.

Αρκετοί εξ αυτών είναι εύκολα και γρήγορα προσπελάσιμοι, ενώ άλλοι χρειάζεται ανάβαση απαιτητική η οποία δεν ενδείκνυται σε ημέρες δυνατού αέρα. Με επικρατούσες συνθήκες νηνεμίας και ζέστης, το τοπίο εκεί είναι ιδανικό για τους λάτρεις του ηλιοβασιλέματος, με τον ήλιο να χάνεται στη θάλασσα και τον ουρανό να παίζει διαφορετικές μωβ, πορτοκαλί αποχρώσεις στολίζοντας την εξωτερική τους επιφάνεια. Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο μαγευτικό στον επισκέπτη καθώς ακριβώς μπροστά του απλώνεται η αρχόντισσα του νησιού η Χώρα, με το Κάστρο, τη κυρά Λεούσα και τα πολυάριθμα καλντερίμια της.

(Σημείωση: Ο οικισμός βορεινά δεν εμφανίζεται από το σημείο αυτό).

Comments

comments