Ανεμόμυλοι Χώρα Αμοργός

Η συνοικία του Τρούλλου της Χώρας της Αμοργού αποτελεί είσοδο προς τους ανεμόμυλους, που την περικλείουν αμφιθεατρικά στην δίχως άλλο, ανεμοδαρμένη λοφοσειρά της.

Windmills chora amorgos

Όσοι ανεμόμυλοι διατηρούνται σε κάποιο βαθμό ως σήμερα, έχουν ως στοιχείο στο εσωτερικό τους, κάποιους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνταν από τους μυλωνάδες για την άλεση ψωμιού.

Η ιστορία απαριθμούσε 18 ανεμόμυλους κατά το 19 αιώνα !

windmills chora amorgos
Ανεμόμυλοι στη Χώρα Αμοργός

Βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Χώρας Αμοργού, σε πανοραμική, περίοπτη θέση και αγέρωχοι, εκατοντάδες χρόνια, αντιστέκονται στο ανά διαστήματα δυνατό φύσημα των ανέμων.

Αρκετοί είναι εύκολα προσπελάσιμοι, ενώ άλλοι χρειάζονται απαιτητική ανάβαση η οποία δεν συνιστάται σε ημέρες δυνατού αέρα.

Σε συνθήκες νηνεμίας και ζέστης, το τοπίο εδώ είναι ιδανικό για τους λάτρεις του ηλιοβασιλέματος, με τον ήλιο να χάνεται στη θάλασσα και τον ουρανό να παίζει διαφορετικές μωβ, πορτοκαλί αποχρώσεις στολίζοντας την εξωτερική τους επιφάνεια.

windmills chora amorgos 2
Ανεμόμυλοι στη Χώρα Αμοργός

Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο μαγευτικό στον επισκέπτη καθώς ακριβώς μπροστά του απλώνεται η αρχόντισσα του νησιού η Χώρα, με το Κάστρο, τη κυρά Λεούσα και τα πολυάριθμα καλντερίμια της.