Ετήσια γιορτή παστελιού στην Αμοργό

Το παραδοσιακό παστέλι της Αμοργού μοιράζεται σε γάμους, βαφτίσια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ως κύριο συστατικό του είναι το καθαρισμένο σουσάμι το οποίο πασπαλίζει και το Αμοργιανό ξεροτήγανο.

Γιορτή Παστελιού Αμοργός

Η ετήσια γιορτή του παστελιού στην Αμοργό έχει καθιερωθεί και λαμβάνει χώρα στη κεντρική πλατεία της Χώρας της Αμοργού, τη Λόζα συνήθως την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην γιορτή που διοργανώνεται από το «Πολιτιστικό Σύλλογο Σημωνίδη» γύρω στις 20:30 το βράδυ, στη πλατεία της Λόζας στη Χώρα Αμοργού.

pasteli amorgos
Παστέλι Αμοργός

Το παραδοσιακό παστέλι έχει ως κύρια συστατικά του το καθαρισμένο σουσάμι, τη ζάχαρη και το μέλι ενώ η ανάδευσή τους κρατάει αρκετή ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει. Η διαδικασία συνεχίζεται με το άπλωμα σε μεγάλες ειδικές τάβλες και το χτύπημα με ξύλο για να πάρει την ευπαρουσίαστη επίπεδη μορφή του και να μοιραστεί σε καλεσμένους ή στο κοινό.

pasteli syndesmos amorginon
Παστέλι Αμοργού © Σύνδεσμος Αμοργίνων

Ακολουθεί το χάραγμα σε ευθείες γραμμές, το κόψιμο σε σχήμα ρόμβου και στο τέλος το σερβίρισμα με τα λεμονόφυλλα, που υπάρχουν στις τάβλες, δίνοντας αντικολλητικό χαρακτήρα τόσο στη δημιουργία όσο και την ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση του!

pasteli amorgos dance

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολουθεί Αμοργιανός παραδοσιακός χορός που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

updated: 10/04/2019