Παραλίες Κάτω Μεριάς

Μούρος

mouros beach amorgos

Η παραλία του Μούρου (απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Αμοργού) βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αμοργού, πολύ κοντά στα χωριά Βρούτση και Καμάρι. Το αυτοκίνητο ή η μηχανή (καθώς και η στάση του ΚΤΕΛ) φτάνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο (ξεκινάει δρόμος με ασφαλτόστρωση, με τη πινακίδα που υποδεικνύει κατεύθυνση προς τα αριστερά). Έπειτα ακολουθείτε το μονοπάτι για να προσεγγίσετε τη παραλία. Εδώ κυριαρχεί η ψιλή άμμος με βοτσαλάκι, ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε και να εξερευνήσετε τις (υποθαλάσσιες) σπηλιές κατά μήκος των βράχων στη δεξιά πλευρά της παραλίας. Εφοδιαστείτε με σχετικό θαλάσσιο εξοπλισμό και θαυμάστε το μεγαλείο του βυθού της Αμοργιανής θάλασσας! Είναι σίγουρο ότι θα σας αποζημιώσει! Μπορείτε να χαλαρώσετε με δικές σας ξαπλώστρες και ομπρέλες καθώς η παραλία είναι σχετικά μεγάλης έκτασης. Και εδώ η χρήση αντηλιακού συστήνεται , ενώ, μετά το κολύμπι σας μπορείτε να γευθείτε ντόπια εδέσματα θαλασσινά ή μη, στη ταβέρνα που βρίσκεται επάνω από τη παραλία.

Αμμούδι

Προστατευμένη από τους βοριάδες, η παραλία Αμμούδι βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, ήσυχη παραλία στρωμένη με άμμο και βοτσαλάκι, ενώ και τα νερά είναι πεντακάθαρα. Ξεκινώντας από τη πλατεία Λόζα του χωριού Αρκεσίνη, θα συναντήσετε μονοπάτι όπου σε περίπου μισή ώρα προσεγγίζετε τη παραλία.

Κάτω Κάμπος

Πρόκειται για βαθύστενο ορμίσκο με μικρή προβλήτα και παραλία που αποτελείται από βοτσαλάκι και άμμο. Για να φτάσετε στο σημείο αυτό ακολουθείτε το δρόμο προς το χωριό Κολοφάνα, και έπειτα κατευθύνεστε δεξιά κατά μήκος ενός χωματόδρομου. Το τοπίο εδώ, με ένα παρεκκλήσι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, μοιάζει ανεξερεύνητο και έτοιμο να σας αποκαλυφθεί!

Παραδείσια

Λίγα μέτρα δυτικά της Αγ. Παρασκευής (απέχει 2,5 χιλιόμετα από το χωριό Κολοφάνα) βρίσκεται η εν λόγω αμμουδερή και με βοτσαλάκι παραλία. Αναλόγως των επικρατουσών καιρικών συνθηκών ορισμένες φορές η κολύμβηση δεν ενδείκνυται λόγω του κυματισμού.

Καλοταρίτισσα

kalotaritissa beach amorgos

Πρόκειται γiα έναν κόλπο που είναι ντυμένος με υπέροχη άμμο και βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του νησιού. Εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες  ενώ υπάρχουν και κανό για τους λάτρεις του είδους! Ο κολπίσκος εδώ είναι ιδιαίτερα απάνεμος και συμβάλλει στο άνετο κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του, ακόμη και αν έξω από αυτόν έχει υψηλό κυματισμό! Εδώ μπορείτε να ξαποστάσετε απολαμβάνοντας αφεψήματα και σνακ που προσφέρονται από τη καντίνα. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε το μπάνιο σας, είτε να επιλέξετε να περάσετε με τη βάρκα που εκτελεί – όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές – τα δρομολόγια από τον ορμίσκο, προς το απέναντι νησάκι της Γραμβούσας.

Γραμβούσα

gramvousa beach amorgos

Πρόκειται για νησάκι που βρίσκεται αντικριστά του κολπίσκου της Καλοταρίτισσας. Συνδυάζει τα πεντακάθαρα διαφανή γαλάζια νερά παρέα με τη ψιλή άμμο και μπορείτε να φτάσετε ως εκεί με καϊκάκι που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από τη Καλοταρίτισσα ή τα Κατάπολα (το ένα εκ των δύο λιμανιών του νησιού), όταν το επιτρέπει ο καιρός! Επίσης υπάρχει πιθανότητα να συναντήσετε αγριοκούνελα. Μη φοβηθείτε, απαθανατίστε τα με το φωτογραφικό φακό σας αν σας κάνουν τη χάρη και δεν κρυφτούν κατευθείαν στα κατά τόπους καταφύγια τους!

Το αντίτιμο της πρόσβασης από και προς το νησάκι είναι 4 ευρώ. 

Comments

comments