Παραλίες Κάτω Μεριάς

Οι παραλίες της Κάτω Μεριάς Αμοργού συνδυάζουν κρυστάλλινα νερά ενώ οι εναλλαγές μεταξύ βουνού και θάλασσας κάνουν έντονη την εμφάνισή τους. Οι παραλίες είναι κατάλληλες για οικογένειες αλλα προσελκύουν και τους λάτρεις καταδύσεων! Αναλυτικότερα:

Παραλία Μούρος Αμοργός

Η παραλία του Μούρου στην Αμοργό έχει ψιλή άμμο και βοτσαλάκι ενώ απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Αμοργού και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αμοργού, πολύ κοντά στα χωριά Βρούτση και Καμάρι. Το αυτοκίνητο ή η μηχανή (καθώς και η στάση του ΚΤΕΛ) φτάνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο (ξεκινάει δρόμος με ασφαλτόστρωση, με τη πινακίδα που υποδεικνύει κατεύθυνση προς τα αριστερά).

beaches of kato meria mouros amorgos
Η παραλία Μούρου στην Αμοργός

Έπειτα ακολουθείτε το μονοπάτι για να προσεγγίσετε τη παραλία. Εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε και να εξερευνήσετε τις υποθαλάσσιες σπηλιές κατά μήκος των βράχων στη δεξιά πλευρά της παραλίας. Εφοδιαστείτε με σχετικό θαλάσσιο εξοπλισμό και θαυμάστε το μεγαλείο του βυθού της Αμοργιανής θάλασσας! Είναι σίγουρο ότι θα σας αποζημιώσει!

Μπορείτε να χαλαρώσετε με δικές σας ξαπλώστρες και ομπρέλες καθώς η παραλία είναι σχετικά μεγάλης έκτασης. Και εδώ η χρήση αντηλιακού συστήνεται , ενώ, μετά το κολύμπι σας μπορείτε να γευθείτε ντόπια εδέσματα θαλασσινά ή μη, στις πλησιέστερες ταβέρνα που βρίσκονται κοντά στην παραλία.

Παραλία Αμμούδι

Προστατευμένη από τους βοριάδες, η παραλία Αμμούδι βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Αμοργού, ήσυχη παραλία στρωμένη με άμμο και βοτσαλάκι, ενώ και τα νερά είναι πεντακάθαρα. Ξεκινώντας από τη πλατεία Λόζα του χωριού Αρκεσίνη, θα συναντήσετε μονοπάτι όπου σε περίπου μισή ώρα προσεγγίζετε τη παραλία.

Παραλία Κάτω Κάμπος

Πρόκειται για βαθύστενο ορμίσκο με μικρή προβλήτα και παραλία που αποτελείται από βοτσαλάκι και άμμο. Για να φτάσετε στο σημείο αυτό ακολουθείτε το δρόμο προς το χωριό Κολοφάνα, και έπειτα κατευθύνεστε δεξιά κατά μήκος ενός χωματόδρομου. Το τοπίο εδώ είναι γραφικό, με ένα παρεκκλήσι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, να μοιάζει ανεξερεύνητο και έτοιμο να σας αποκαλυφθεί!

Παραδείσια

Λίγα μέτρα δυτικά της Αγ. Παρασκευής στη Κάτω Μεριά Αμοργού (απέχει 2,5 χιλιόμετα από το χωριό Κολοφάνα) βρίσκεται η εν λόγω αμμουδερή και με βοτσαλάκι παραλία. Αναλόγως των καιρικών συνθηκών ορισμένες φορές η κολύμβηση δεν ενδείκνυται λόγω του κυματισμού.

Καλοταρίτισσα Αμοργός

Απάνεμος αμμώδης κολπίσκος στο νοτιότερο τμήμα του νησιού. Υπάρχουν διαθέσιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς και κανό για τους λάτρεις του είδους! Το ιδιαίτερα απάνεμο περιβάλλον συμβάλλει στο άνετο κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του σημείου, ακόμη και αν έξω από αυτό υπάρχει κυματισμός!

beaches of kato meria kalotaritissa
Παραλία Καλοταρίτισσας Αμοργός

Ήρθε η ώρα να ξαποστάσετε απολαμβάνοντας αφεψήματα και σνακ από την κοντινή καντίνα. Επιπλέον, μπορείτε να περάσετε στο απέναντι νησάκι της Γραμβούσας με τη βάρκα που εκτελεί – όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές – τα δρομολόγια από την Καλοταρίτισσα.

Νησί Γραμβούσα Αμοργός

Νησάκι αντικριστά του κολπίσκου της Καλοταρίτισσας. Η παραλία της Γραμβούσας συνδυάζει τα πεντακάθαρα διαφανή γαλάζια νερά παρέα με τη ψιλή άμμο. Το νησάκι είναι προσβάσιμο με καϊκάκι που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από τη Καλοταρίτισσα από τις 10 το πρωί ανά μία ώρα, ή τα Κατάπολα (το ένα εκ των δύο λιμανιών του νησιού), όταν το επιτρέπει ο καιρός!

Απολαύστε το μπάνιο σας και χαλαρώστε στη πρώτη παραλία του νησιού, η οποία είναι πλέον οργανωμένη!

beaches of kato meria gramvousa
Παραλία Γραμβούσα Αμοργός

Εάν σταθείτε τυχεροί ίσως συναντήσετε αγριοκούνελα. Μη φοβηθείτε, απαθανατίστε τα με το φωτογραφικό φακό σας αν σας κάνουν τη χάρη και δεν κρυφτούν κατευθείαν στα κατά τόπους καταφύγια τους!

Η ενοικίαση ξαπλώστρας ανέρχεται στα 4 ευρώ / άτομο.

updated: 30/7/2020