Αγία Άννα

Αγία Άννα

Agia Anna beach

Η παραλία της Αγίας Άννας με το ομώνυμο εκκλησάκι πάνω από το κολπίσκο της, είναι ίσως η διασημότερη παραλία του νησιού, καθώς εκεί γυρίστηκαν σκηνές από μέρος της ταινίας “Απέραντο Γαλάζιο” “The big blue” του Luc Besson με πρωταγωνιστή το γνωστό ηθοποιό Jean Reno. Βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα της Αμοργού, και μόλις ενάμισι από το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Σήμα κατατεθέν της παραλίας είναι τα καθαρά κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τα οποία σε συνδυασμό με τη βραχώδη περιοχή και τα πράσινα περιβόλια επάνω από την ακτή, συνθέτουν την λεγόμενη «άγρια ομορφιά» του τοπίου.

Click the English flag on the top left of our menu to read this post in English. 

Απαραίτητο εφόδιο κατά τη στάση σας εδώ είναι η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας για να απαθανατίσετε το μεγαλειώδες τοπίο. Κατεβαίνοντας (προς τα αριστερά σας) θα συναντήσετε το μικρό εκκλησάκι, όπου ενίοτε επιλεγόταν για γάμους και βαφτίσια ακόμη και από ξένους τουρίστες του νησιού. Έπειτα θα προσεγγίσετε τη παραλία η οποία είναι βραχώδης με χοντρό και λεπτό βοτσαλάκι.

Όσοι κολυμπήσουν στα βαθιά νερά της, θα αντικρύσουν έπειτα από ένα σημείο, μέρος του Μοναστηριού να ορθώνεται ψηλά αντίκρυ τους στα αριστερά. Για όσους αντέχουν το περπάτημα πριν τη πρώτη βουτιά στη θάλασσα, υπάρχουν κρυφά μονοπατάκια που περνάνε ανάμεσα από τα βράχια και προσφέρουν λιγότερο θορυβώδεις στιγμές χαλάρωσης και ενίοτε σκιά. Η παραλία είναι μικρής έκτασης με ελάχιστες στάσεις δροσιάς ανάμεσα στα βράχια, ενώ οι καλύτερες ώρες να την επισκεφθείτε είναι οι πρωινές ή οι πρώτες απογευματινές, καθώς το μεσημέρι υπάρχει αρκετός συνωστισμός. Η χρήση αντηλιακού συστήνεται. Απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Σύρμα

Syrma beach

Η παραλία Σύρμα τοποθετείται στη δυτική πλευρά της Αγίας Άννας, κατηφορίζοντας το μονοπάτι από τη καντίνα. Ογκώδης βράχια φαίνεται να «σπάνε» τη παραλία στη μέση, δημιουργώντας δύο ξεχωριστές παραλίες. Και εδώ κυριαρχεί το χοντρό και λεπτό βοτσαλάκι. Απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Καμπί

Kampi beach

Αν θέλετε να βρεθείτε μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, μπορείτε, συνεχίζοντας το δύσβατο μονοπάτι μετά τη παραλία Σύρμα, να βρεθείτε στην ομώνυμη παραλία όπου είναι αρκετά μεγαλύτερης έκτασης από τις προηγούμενες και συστήνεται για τους λάτρεις του γυμνισμού. Εκεί θα αντικρύσετε μια μεγάλη νησίδα (την αποκαλούμενη ως “Μεγάλο Βιόκαστρο”), ενώ στα αριστερά σας ψηλά θα δείτε να ορθώνεται η μονή της Χοζοβιώτισσας. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας για άλλη μια φορά ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας! Και εδώ κυριαρχεί το χοντρό και λεπτό βοτσαλάκι, ενώ η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη. Επειδή το μονοπάτι είναι αρκετά δύσβατο, είναι προτιμότερο να εφοδιαστείτε με παπούτσια που θα προστατεύσουν τα πόδια σας τόσο στη κατάβαση όσο και στην ανάβασή σας. Δεν ενδείκνυται για παιδιά και αρχάριους κολυμβητές! Απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Εναλλακτικά, προτιμήστε τη παραλία Πλάκες στα Κατάπολα.

Αγία Άννα Αμοργός - Χάρτης

Comments

comments